társadalmi megbízatású alpolgármester lesz

2021.01.12. 18:54

Varga Ferenc az új makói alpolgármester

Továbbra sem tudni, pontosan miért mondott le alpolgármesteri tisztségéről Czirbus Gábor. Az viszont kiderült, hogy ki lesz az utódja.

Szabó Imre

Makó – 2021.01.12. Farkas Éva Erzsébet polgármester sajtótájékoztatón jelentette be az új alpolgármestert, Varga Ferencet, Czirbus Gábor lemondott alpolgármester pozíciójába. Képen: Kruzslicz-Bodnár Gréta jegyző, Farkas Éva Erzsébet polgármester, Bakos Tamás aljegyző. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Varga Ferenc önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) lesz februártól a most leköszönt Czirbus Gábor utódja az alpolgármesteri tisztségben – jelentette be január 12-én a városházán, a Fidesz-frakció ülését követően Farkas Éva Erzsébet polgármester. Mint elhangzott, a frakció megjelent tagjai a javaslatot egyhangúlag támogatták, Czirbus Gábor meghívása ellenére egyébként nem vett részt a megbeszélésen.

Varga Ferenc, az új makói alpolgármester.
Fotó: Szabó Imre

Azért Vargára esett a választás, mert az egyéni körzetben megválasztott képviselők közül ő kapta a legtöbb szavazatot, tagja a legnagyobb frakciót adó pártnak és mert férfi. Elődjével ellentétben nem főállású, hanem társadalmi megbízatású alpolgármester lesz, ezért bruttó havi járandósága 314 ezer forint lesz, költségtérítése pedig 47 ezer forint. Alpolgármesterré választása miatt képviselői fizetés már nem jár neki és megszűnnek bizottsági tagságai is, emiatt át is kellett alakítani a bizottsági struktúrát.

Az nem merült fel, hogy legyen két alpolgármester, Farkas Éva Erzsébet ugyanakkor bejelentette, hogy Kincses Tímeát, a Návay-iskola igazgatóját önkormányzati tanácsadóvá nevezik ki, hogy külső rálátással rendelkező szakemberként segítse a testület munkáját. Ezért javadalmazást nem kap.

Farkas Éva Erzsébet jelentette be az új alpolgármestert a jegyző és az aljegyző társaságában. Fotó: Karnok Csaba

Az, hogy Czirbus Gábor pontosan miért döntött a lemondás mellett, továbbra sem derült ki. Farkas Éva Erzsébet a sajtótájékoztatón felolvasta Czirbus lemondólevelét – az mindössze egymondatos, és a lemondás szándékának jelzésén kívül semmit nem tartalmaz. A polgármester azt is elmondta, hogy természetesen személyesen is tárgyalt Czirbussal, de akkor sem indokolta elhatározását.

– Jeleztem neki, hogy ha esetleg meggondolná magát, kész vagyok ezt elfogadni, de ragaszkodott hozzá – mondta. Hozzátette, tisztelettel és alázattal megköszöni azt a munkát, amit Czirbus a városért tett, illetve emlékeztetett arra, hogy hat évvel ezelőtt ő kérte fel alpolgármesternek, azaz saját helyettesének.

Czirbus Gábor – mint megírtuk – lapunknak azt mondta, azért nyújtja be lemondását, mert olyan feladata lesz, ami mellett ezt a tisztséget nem láthatja el, de részleteket nem árult el. Most, leköszönése miatt bruttó 1 millió 884 ezer forint végkielégítés illeti meg, bent maradt szabadságával kapcsolatban pedig tárgyalást kezdeményeznek vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában