Évekbe és milliókba kerülhet

2021.02.28. 09:15

Akár börtön is járhat a büntetőfékezésért

A Magyarországon is legális autós fedélzeti kamerák egyre több hétköznapi szabálytalanságot örökítenek meg. A sztárműfaj a büntetőfékezés, ha pedig a veszélyes manőverből baleset lesz, a bíróság és a biztosító előtt is fontos bizonyíték a videó. Évekbe és milliókba is kerülhet.

Kovács András

Nemrég adtunk hírt arról, hogy a Szegedi Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki még 2019-ben az M5-ös sztrádán akarta megleckéztetni a neki „bemutató” kamionsofőrt.

Az autós Szegedről tartott Budapest felé, és Kistelek körül utol­érte a hosszabb ideje 90-nel haladó kamiont, amelyik ép­­pen egy másik teherautót előzött. A manőver befejezése után a kamionos visszatért a külső forgalmi sávba, majd a vezetőfülke lehúzott ablakán keresztül bal keze középső ujjával bemutatott a mögötte haladó, folyamatosan fénykürtöt használó vádlottnak.

Az pedig, miután megelőzte a kamiont, büntetőfékezett. A teherautó sofőrje nem tudott megállni, ezért nekiment az ide­­ges autós kocsijának.

Öt évet kapott

A KRESZ előírja, hogy a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- és vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi.

Ha a büntetőfékezés szándékos, felmerül a közúti veszélyeztetés bűncselekményének gyanúja, és azt akkor is többéves szabadságvesztéssel büntetheti a törvény, ha nem sérül meg senki súlyosan.

Megtörtént, hogy egy autós ráhúzta a kormányt a másikra, majd büntetőfékezett, mire a megijedt sofőr elrántotta a kormányt, elsodort egy motorost, aki meghalt a balesetben. Az agresszív autósra öt év letöltendő börtönt szabott ki a bíróság és további öt évre elvették a jogosítványát.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tavalyi online felmérése szerint az emberek 99 százaléka a büntetőfékezést veszélyesnek tartja. Sorrendben ezt követte a valaki elé történő bevágás 86, a másikra rátapadás, vagyis a nem megfelelő követési távolság 67 százalékkal – közvetlen ezután a leállósáv indokolatlan használatát jelölték meg.

Agresszivitás

A válaszadók több mint kétharmada állította, hogy rendszeresen találkozik erőszakos autóssal. Az életkorral egyenes arányban nő azok száma, akik agresszivitást tapasztalnak: a fiatalok 56, a középkorúak 72, az idősebbeknek pedig már a 76 százaléka napi szinten ta­pasztalja az autóvezetői erősza­kosságot.

Kisebbségben voltak azok – 47 százalék –, akik úgy nyilatkoztak, hogy viselkedtek már durván egy-egy közlekedési helyzetben. A nőknél ez az arány azonban mindössze 27 százalékos volt. Arra a kérdésre, hogy a gyorsabb autók vezetői agresszívebbek-e, 55 százalékban volt igen a válasz.

Hasonló ez a drágább kocsik esetében is: a válaszadók 62 százaléka szerint az ilyen autókat vezetők erőszakosabbak.

A válaszadók enyhe többsége, 52 százaléka agresszívabbnak látja a magyar autósokat a külföldieknél, addig a héttizedük úgy véli, régebben kulturáltabban vezettek az emberek, mint ma.

Fedélzeti kamera

Ősszel jogerős ítélet született a büntetőfékezés műfajában, a 2020-as év talán legnagyobb közfelháborodást kiváltó bün­­tetőfékezős és leszorítós Audi R8 vezetőjének az ügyében.

A 2020-as év büntetőfékezése. Fotó: police.hu

Május végén egy furgon haladt az M0-s autóút és az M3-as autópálya Budapesthez közeli csomópontjánál, amit utolért a fehér sportkocsi, akinek vezetőjét felbosszantott a hozzá képest lassan haladó jármű. Villogással je­­lezte neki, hogy le kellene hú­­zódnia, de a kisteherautó vezetőjének erre nem igazán volt helye.

Ezért az audis szabálytalanul kikerülte jobbról, majd büntetőfékezés, mutogatás után megpróbálta leszorítani a furgont, ami elöl-hátul fel volt szerelve kamerával.

A videó annak idején szép karriert futott be a neten – kommentekből sem volt hiány. A bíróság jogerősen 325 ezer forint pénzbírságra ítélte az audist, és egy évre eltiltotta a vezetéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában