Gyorsan népszerűvé vált az iskola

2021.02.02. 19:45

Családias légkör vár a diákokra a mórahalmi Tóth Jánosban

Korszerű tudást és a munkaerőpiacon is keresett szakmákat ad diákjainak a Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium. A Szegedtől körülbelül 20 kilométerre található oktatási intézményt 2018. december 14-én avatták fel ünnepélyesen, de a szakképzések már szeptember elején megkezdődtek.

A. T. J.

A Tóth János Szakképző Iskola felszereltségét dicsérték a diákok. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Mórahalmon a középfokú oktatás 1928 októberében kezdődött egy mezőgazdasági szakiskolával. Az utolsó évfolyam 2015-ben vizsgázott. Az újrakezdésre 2018-ig kellett várni – kezdte történeti visszatekintővel a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Garabonciás Kollégium bemutatását Angyalné Ko­­vács Anikó intézményvezető.

Összefogásból indult

A település önkormányzata a Szegedi Szakképzési Centrummal együttműködve Var­ga Mihály nemzetgazdasági miniszternél kezdeményezte egy, a centrum szervezeti keretein belül működő, új mórahal­­mi szakképző intézmény létrehozását.

Az iskolát 2018. december 14-én adták át, a képzés azonban már szeptember elején megkezdődött. A 2019/2020-as tanévet 219 diákkal indították.

A kollégium lehetőséget biztosít a távolabbról érkező tanu­lók­nak lakhatásra, a kollégisták nagy része a Vajdaságból érkezik.

Informatika és pedagógia

– Az informatika és távközlés ágazatot, ezen belül a szoftverfejlesztő és -tesztelő szakmát ajánljuk annak, akit érdekel a programozás, a fejlesztés és a programdizájn. A szoftverfejlesztő és -tesztelő szakképesítés megismerteti a tanulókat a programozás különböző területeivel. Ha tapasztalatokat szereztek, el tudják dönteni, hogy melyik részében szeretnék továbbfejleszteni magukat. A pedagógia ágazatban végzett fiatal részt vesz a közvetlen gyógypedagógiai munka előkészítésében. Közreműködik a tanórai, valamint a tanórán kívüli és intézményen kívüli foglalkozások előkészítésében és lebonyolításában – magyarázta az igazgató.

A Tóth János Szakképző Iskola felszereltségét dicsérték a diákok. Fotó: Kuklis István

Turizmus-vendéglátás

– Itt a helye annak, aki szeretne profi szakáccsá válni, akit vonz a vendéglátás. Itt mindent megtanulhat, ami az eredményes munkához, vagy az otthoni sütéshez-­főzéshez szükséges.

Aki azt sze­­retné, hogy a hobbija a munkája legyen, és jó megélhetésre vágyik, annak a szakácsszakma jó választás.

A gyakorlati képzést minden tanulónk számára a legmodernebb eszközökkel felszerelt tankonyhánkban biztosítjuk, valamint a településünkön és környékén működő éttermekben sajátíthatják el a szakma fortélyait. Cukrász és pincér – vendégtéri szakember képzést is kínálunk. Mindhárom vendéglátós szakmánk magas színvonalú tudást nyújt. Ösztöndíjat, gondosan megválogatott gyakorlati képzőhelyeket és nyelvtudást kí­­nálunk a szakmai vizsga mellé. Végzés után, munka mellett, két év alatt érettségi bizonyítvány szerezhető.

A Tóth János Szakképző Iskolában az intézmény felszereltségét dicsérték a diákok.

Fotó: kuklis istván

Diákok mondták

Károly Sarolta: Azért szeretek nagyon ide járni, mert modern a környezet, jó a társaság, segítőkészek a tanárok. Arra törekszenek, hogy amire csak lehet, megtanítsanak minket. A kollégiumi nevelők is nagyon jó fejek, néha szigorúak, de az is kell. Szeretek kolis lenni. Balog Ádám: Szeretek ide járni, mert tanáraink azon igyekeznek, hogy jobb ember legyen belőlem, és ezért hálás vagyok. Az iskola légköre kellemes. Nem bántam meg, hogy ide beiratkoztam.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában