rengetegen látogattak ki, hogy megnézzék

2021.02.22. 17:58

Csónakkikötő lett a mártélyi sétányból – Galéria

A borongós, ködös szürke idő ellenére is nagyon sokan látogattak ki a mártélyi üdülőterületre, hogy megnézzék a kiáradt holtágat. Annyian voltak, hogy a leparkolt autók sora a töltésen át majdnem az óvodáig ért.

Kovács Erika

Mindenütt víz, kilépett a medréből a holtág. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Kilépett a medréből a mártélyi holtág. A víz a járda szélét nyaldosta, de több szakaszon a gyalogjáró köve is víz alá került. A büfé helyén is víz állt, ezért az kiköltözött a Boldogasszony házacska szomszédságába. A kiülők maradtak, de most csak hosszú szárú gumicsizmában lehetett volna megközelíteni.

A szabadstrandhoz tartozó épületek is vízben álltak. A strandröplabdapályából vízilabdapálya lett. A füves részen a szemeteseket és a padokat is birtokba vette a holtág. Több, pár hete partra húzott csónak úgy találta meg a természetes közegét, hogy azokat el sem mozdították a helyükről. Egy ladikot pedig a járda melletti kandeláberhez kötötte ki a gazdája.

A parton lévő kürtőskalácsost raklapokon keresztül lehetett megközelíteni. Az ivókutak is vízben álltak. Egy 10 év körüli kisfiú hangosan meg is jegyezte, olyan, mintha nem a holtág öntött volna ki, hanem valaki jól rátenyerelt volna a kútra és annak a vize árasztotta volna el a partot.

– Megrökönyödtünk a látványtól. Nem sűrűn járunk erre.

Legutóbb egy hónapja sétáltunk itt a fövenyen, akkor még lent volt a víz. Alig hiszünk a szemünknek, nem sejtettük, hogy ez vár ránk. Mások viszont biztos tudták, rengeteg a katasztrófaturista – mutatott körbe az orosházi Forgó Ferenc, aki párjával, Krajnyák Kingával sétált Mártélyon.

– Az árvíz természetes, szinte minden évben megtörténik az elöntés. Megnéztük, mert érdekel bennünket a holtág ezen arca is. Amilyen félelmetes, szerintem olyan szép is. „Igazi” árvizet, ami elpusztít mindent, ami az útjába kerül, olyat sohasem szeretnék látni – tudtuk meg Bella Jánostól, aki a feleségével és két gyermekével Szentesről érkezett Mártélyra.

– Nagyon szeretjük a holtágat. A kisfiammal gyakran járunk le horgászni. Legutóbb akkor voltunk, amikor még kordában tartotta magát a víz. Reméljük, hamarosan rendeződik a helyzet, és újra horgászhatunk, csónakázhatunk – mondta a hódmezővásárhelyi Juhász Sándor, aki az édesanyját látogatta meg a gyermekével Mártélyon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában