Itt az idei első áradás

2021.02.17. 13:00

Stagnál a belvizes területek nagysága

Az elmúlt napokban a lefagyások miatt nem változott a belvízzel érintett területek nagysága az Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) területén, ezen belül megyénkben sem.

T. Sz.

20210210 Debrecen-Józsa Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Belvizes terület Debrecen-Józsa határában.

Fotó: Matey István

Adataik szerint jelenleg a belvizes területek összmérete 10 ezer hektár, amelyből 5540 hektár a vetés és szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád-Csanád megyében van, nagysága 8330 hektár. Eddig egy településen, Nagymágocson rendeltek el I. fokú belvízvédelmi készültséget, azaz ott a belterületen is nagyobb gondokat okoz a víz.

Megyénkben jelenleg több mint 8000 hektárt érint a belvíz. Fotó: Matey István/MW

Az igazgatóság teljes működési területén jelenleg 42 szivattyútelep üzemel: a vízkiemelők az elmúlt napokban nagyjából másfél millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Jelenleg 61 fővel látják el a belvízvédekezési feladatokat. Az összesen nyolc belvízvédelmi szakaszukból hármon van jelenleg I. fokú készültség érvényben. Az ATIVIZIG közleményében kiemelte, hogy a gát- és csatornaőreik folyamatosan ellenőrzik a vízkormányzó műtárgyakat, illetve figyelemmel kísérik az elöntött területek nagyságát. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán az uszadékok és egyéb, lefolyást gátló akadályok kiszedését végzik a szegedi vízügy szakemberei.

Folytatódik az Alsó-Tisza áradása is, igaz, Szegednél csökkent az üteme. A folyón I. fokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállás térségünkben csak Mindszentnél és Csongrádnál várható, utóbbi városban a hétvégén. A Maros hazai szakaszán már tetőzött, Makónál 277 centiméternél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában