Szilárd alap lesz két utcában 9,7 millióból

2021.03.22. 14:20

Kártérítésből épít utat Magyarcsanád

Ha egy kis faluban szilárd út épül, az önkormányzat a beruházáshoz általában pályázat révén szerzi meg a pénzt, esetleg – részben – saját forrásból is tesz hozzá. Magyarcsanádon viszont most egészen más háttérrel építkeznek.

Munkatársunktól

Fotó: Magyarcsanádi önkormányzat

– Már javában folyik a munka, ami várhatóan a hónap végén fejeződik be – mondta a be­­ruházásról Farkas János, Ma­­gyarcsanád első embere. Mint ahogyan korábban, még a munkálatok tervezésekor beszámoltunk róla, a Bánát utcában, a Budai Nagy Antal és a Péró Szegedinác utca kö­­zötti szakaszon, valamint a Táncsics soron, az Állomás és a Jókai utca közötti szakaszon épül szilárd, járható úttest. Pontosabban útalap, nem aszfaltozott burkolat.

A polgármester elmondta, az jóval drágább lenne, és ezt egy ilyen kis falunak még pályázati úton is nehéz lenne megoldani, mert az esetleges önerőt nem tudnák előteremteni. Ugyanakkor már az útalap megépítése is sokat fog javítani az érintett utcában lakók körülményein, és nagyon örülnek neki.

Fotó: Magyarcsanádi önkormányzat

Ami az érdekes a magyarcsanádi építkezésben, az az anyagi háttér. A magyarcsanádi önkormányzat is részese volt a Makó térségi szennyvízberuházásnak. Ez 2014-ben fe­­jeződött be. Emlékezetes: a várost, illetve 5 közeli falut – Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Magyarcsanád, Maroslele – érintő, összesen 14 milliárdos beruházásban mintegy 550 kilométernyi szennyvízcsatorna, 34 új szennyvízát­emelő, valamint 14 ezernél több házi bekötés épült, hatszorosára növelve az ellátott háztartások számát.

A csatornázás kö­­rül azonban sok gond volt, az érintett önkormányzatokat tömörítő társulás pedig ezek miatt hosszasan pereskedett a kivitelező konzorciummal. Végül az elnyert pénzből Ma­­gyarcsanád is részesült – érdekes egyébként, hogy ebben a faluban volt a legalacsonyabb a rákötések aránya.

Ebből a pénzből épül most az útalap. A felújítás összköltsége 9,7 millió forint. Farkas János azt mondta, eleve úgy tervezték, hogy a bíróság által megítélt pénzt valamilyen tar­tós, az emberek javát közvetlenül szolgáló beruházásra fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában