Két tanúval másztak át a kerítésen, ha folyt a csap a szomszédban

2021.03.28. 12:41

Megnyitották a víz főcsapját a Sárgán

Elöregedett a szegedi Sárgán a vízvezetékrendszer, télire el kell zárni a főcsapot. A nyitás csak óvatosan, fokozatosan történhet, és az első órák sétálással telnek, nézik, hol folyik a víz. Régen ez egy hétig is elhúzódott, mára kevesebb a „csőtörés”.

Kovács András

Galambos Zoltán: Sokba kerülne az új vízvezeték. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Ennél jobban nem is időzíthették volna a Sárgán a központi vízcsap megnyitását, csütörtökön hajnalban még repkedtek a mínuszok, de itt a tavasz, egy hét múlva már 20 fok feletti csúcshőmérsékletet ígér a meteorológia.

– Legutóbb korábban engedtük rá a vizet a vezetékrendszer­­re, idén nem mertük hamarabb, bőven a fagyhatár felett futnak a csövek, nem beszélve a nagyon különböző állapotú, telkeken be­­lüli vezetékekről

– mondta Galambos Zoltán. A Tömörkény István Üdülőtársulat elnöke hozzátette, idén kevesebb mint 10 telken folyt csak a víz a főcsap megnyitása után.

Az első délelőtt persze csak még a látható tócsák okait de­rítették fel és hárították el az üzemzavart, azaz zárták el a kerti csapot. Előfordult, hogy az elnök úr maga ugrott be a kerítésen, és bújt bele az aknába, de csak akkor, ha telefonon nem érték el a tulajdonost.

Egy riasztott fiatalemberrel mi is találkoztunk, aki „templomba járó” ruhában és lapáttal zárta el a spriccelő kerti csapot az aknában. Mondta is, inkább nem szerepelne névvel és fotóval, munkaidőben volt.

A felhívás, miszerint csütörtök reggel lesz a víznyitás a Sárgán, már régóta ki volt tűzve a két sorompónál, az Öreg Honvéd Kisvendéglőnél és a halászcsárdánál, de közösségi oldalukon is mindenkit arra buzdítottak, hogy nézzenek ki, és segítsék a nyomáspróbát.

Galambos Zoltán: Sokba kerülne az új vízvezeték.
Fotó: Karnok Csaba

– Minden rendben van, nem folyik sehol, a szomszédét is megnéztem, ő nem ért rá kijönni

– mondta Faragó Zoltán, akit napozás közben zavartunk meg. Szerinte mostanában egyre békésebb a nyitás, volt, hogy 10-15 telekre is be kellett menniük csapot lezárni, hibát elhárítani. – Két tanúval másztunk át a kerítésen, de nem tehettünk mást, ha nagyon folyt a víz – em­lékezett.

Az elfolyó víz közös költség, azt az összes üdülőtulajdonos fizeti. – Kértünk már árajánlatot, de telkenként minimum 400 ezer forint lenne egy új, fagyhatár alá lefektetett rendszer, és esélyünk sincs, hogy összeszedjük – mondta Galambos Zoltán, hozzátéve, egy gerincvezetékkel azért idén el szeretnék kezdeni a munkát.

Arrébb, Török Jánosné már lo­­csolta is tulipánjait. – A vejem üdülője, éppen szerelik a villanyt, tudtunk a nyitásról, így a kettőt hasznosan összekapcsoltuk – mondta, és járványmentes szép napot kívánt.

Az elnökkel a Sárga főbejártanál találkoztunk, és kicsit meglepődtünk, milyen sokat kell sé­­tálni a főcsapig. Az ugyanis a vízitelep tövében található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában