Váltakozó hőmérséklet, zivatarok elé nézünk

2021.03.04. 16:30

Nem az utolsó fagy jön

Változékonyabb, extremitásában erősebb időjárás vár Európára. Mindenképpen számolnunk kell azzal, hogy a csapadék eloszlása sokkal kiszámíthatatlanabb lesz, a hőmérséklet emelkedik, a tavaszi hónapokban pedig több hidegbetörés is várható.

Balázs Andrea

Tavaly a március végi fagy vitte el a kajszibarackfa termését. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Archív fotó: Karnok Csaba

A jelenlegi felmelegedés után mínusz 2–4 fokos fagyokat is hozhat a hétvége. Csongrád-Csanád megyében és térségében a lehűléshez nem fog jelentős csapadék társulni, így nem kell elázástól tartanunk, azonban attól már sokkal inkább, hogy idén is lefagyhat a barackunk.

Tavaly a március végi fagy vitte el a kajszibarackfa termését.
Archív fotó: Karnok Csaba

Robbanékony tavaszi időjárás

– Nem lesz elázós tavaszunk, március első felében is egy szárazabb periódus következik. A lehűlést követően elég valószínű, hogy hirtelen fog berobbanni a meleg – tájékoztatott Paróczai Attila, a MetKép meteorológiai portál főszerkesztője. Azt is hozzátette, hogy ha az elmúlt 4-5 év tendenciáját vesszük alapul, akkor lehetnek még hideg periódusok, tehát áprilisban, sőt májusban is visszajöhet a fagy.

A változékony, visszaeső, majd hirtelen felmelegedő hőmérséklet júniusig is kitarthat, sőt a nyári hónapokra is jellemző lehet.

Ennek a pontosabb meghatározása azonban rendkívül bizonytalan, mivel ekkora távlatban ma már nem lehet előre jelezni.

Abban szinte biztosak lehetünk, hogy nem lesznek csendes esőzések, ha jön a víz, akkor azok záporos, zivataros jelleget öltenek majd.

Szupercellák okozhatnak károkat térségünkben

Paróczai Attila szerint egyértelműen látszik annak a jele, hogy gyakoribbak lesznek a heves zivatarok.

Egyre több a szupercella, amely akkor alakul ki, amikor a hosszabb ideig tartó, fülledt és párás időjárást okozó meleg periódust egy markáns hidegfront betörése szakítja meg.

A szupercellán belüli légáramlás jóval erőteljesebb, mint a zivatarfelhőkben, tehát ezek jelentős károkat, ítéletidőt okozhatnak. Szeged és térségében sem ismeretlen jelenség, az elmúlt években rendre előfordult.

Erősödő meteorológiai rendellenességek

A napokban arról is olvashattunk, hogy drasztikusan gyengül a Golf-áramlat. Ennek hatását elsősorban az észak-amerikai kontinens érzi meg erősebb hurrikánok formájában, de mi sem mentesülünk a következményeitől.

– Európát nem hurrikánként, hanem viharciklonként ostromolja majd, amely Magyarországig is eljuthat 10-15 fokkal hidegebb időt okozva a téli időszakban. Tavaly egy ilyen alkalommal nálunk hidegebb volt, mint az Északi-sark egy bizonyos részén – magyarázta Paróczai Attila. Emellett a sarkvidéki légkör magasabb részein lévő poláris örvény gyengülése, valamint a mediterrán ciklonok is okozhatnak erősebb lehűléseket, orkán erejű széllökéseket.

Túléli-e a barack?

Gyuris Mihály, a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetségének elnöke szerint az őszibarackban valószínűleg nem fog kárt okozni a hétvégén érkező fagy. Hiába süt erősen a nap, szerencsére a reggeli hidegek és a maximum 7 fokos talajhőmérséklet lelassította a rügyeket. A fagyok majd a húsvétot megelőző időszakban jelentenek nagyobb veszélyt. A kajszibarack rügyei sem siettek még annyira kibújni, de ennél a fajtánál gyorsabban keletkezhetnek károk, mivel lényegesen korábban virágzik, mint az őszibarack.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában