Iskolabemutató

2021.03.10. 15:30

Sportos, angolos osztályok indulnak a Dózsában

A koronavírus miatt az általános iskolák csak online tudtak nyílt napokat tartani, így a leendő elsősök szülei számára megnehezedett az iskola­választás. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg a szegedi Dózsa György Általános Iskolát.

Timár Kriszta

Az intézményben kiemelten figyelnek a tehetségekre is. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Két első osztály indítását tervezi a Szegedi Dózsa György Általános Iskola. Mindkettőben a sportot és az angol nyelvet helyezik előtérbe.

– A labdajáték–angol osztályban újdonság, hogy a korábbi években már megszokott kosárlabda és foci mellé két új együttműködési megállapodásunknak köszönhetően lányoknak a vízilabda, fiúknak pedig a kézilabda is elérhetővé válik a Pick Kézilabda Akadémián – mondta el Szuromi István intézményvezető. A másik osztálynak az angol mellé a kajak-kenut párosították. Ezek a sportok órarendbe építve, illetve délutáni edzések által érhetők el a diákok számára.

– Az angol nyelvet mindkét osztályban elsőtől kezdve tanítjuk emelt óraszámban. Célunk, hogy a motivált és tehetséges diákok 8. osztály végére nyelvvizsgát tudjanak tenni – mondta az intézményvezető, aki arra is büszke, hogy nyelvi versenyeken a dózsások csaknem azonos szinten tudnak teljesíteni a két tannyelvű iskolák tanulóival.

– Évtizedekig olasz nyelvoktatásunkról is híresek voltunk, ez azonban az új Nemzeti Alaptanterv szerint már nem választható második idegen nyelvként sem. Az érdeklődő diákok azonban szakköri formában ezt továbbra is tanulhatják nálunk – tette hozzá.

Az iskolában fontosnak tartják a környezetvédelmet is: ökoiskolaként a gyerekek figyelmét igyekeznek a fenntartható fejlődésre és a környezetvédelemre irányítani.

Emellett a sport és egészségnevelés is hangsúlyos: ezekre külön témaheteket is tartanak.

A Dózsa-iskola akkreditált tehetségpont és Európai Tehetségpont, így kiemelten fontosnak tartják a tehetséggondozást.

– Külön szakmai munkaközösséget hoztunk létre erre a feladatra, és nemcsak sportban, valamint angolban, hanem művészetekben és matematikában is segítjük a kiemelkedő diákokat. Utóbbi tantárgyból már országos szintű eredményeink is voltak. Ugyanakkor az utóbbi években nagyot léptünk előre a lemaradók támogatása terén is: akiknek szükségük van a támogatásra, azokat egyéni fejlesztő programmal segítjük, és mindannyian kapnak egy mentort, aki figyelemmel kíséri őket. Ennek köszönhetően a lemorzsolódás folyamatosan csökken – mesélte Szuromi István.

A több mint százéves épületben az iskola diákjai modern eszközökkel, jól felszerelt tantermekben tanulhatnak. Az elmúlt 5 évben az innen ballagók közül mindenki továbbtanult, 90 százalékuk gimnáziumban vagy szakgimnáziumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában