Szeged sok adónem esetében a maximumhoz közelit szabja ki

2021.03.19. 14:05

Tápai: Valós segítség kellene

A 2010-es kormányra kerülése óta tudatosan a gazdaság élénkítésére koncentrál a kabinet. A szegedi Fidesz frakcióvezetője szerint ennek köszönhető, hogy tudják támogatni a régiókat és a településeket is. Tápai Péter online sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy partnerek lennének egy szegedi vállakozásokat segítő javaslat kidolgozásában.

Suki Zoltán

A járványhelyzet miatt egyelőre nem tudni, hogy mikor nyithatnak ki a teraszok. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– A szegedi városvezetés az elmúlt időszakban kizárólag azzal kampányolt, hogy a kormányzat elvonja a forrásokat, és nem segít a városnak, pedig ez nem így van

– jelentette ki online sajtótájékoztatóján tegnap a szegedi Fidesz frakcióvezetője. Tápai Péter szerint 2010 és 2018 között 757 milliárd forint érkezett Szegedre, amiből 67 milliárd forint közvetlenül az önkormányzathoz került. 2018 és 2020 között pe­­dig ez az összeg már 825 milliárd forint volt.

Ebben persze benne vannak az egyetemi fejlesztések és más vállalkozásfejlesztések is, de a város kasszájába is jutott belőle csaknem 71 milliárd forint.

A járványhelyzet miatt egyelőre nem tudni, hogy mikor nyithatnak ki a teraszok.
Archív fotó: Karnok Csaba

Tápai Péter emlékeztetett ar­­ra is, hogy a központi költségvetésben 17 százalékkal emelték meg az önkormányzatoknak adható összeget azért, hogy minél gyorsabban újraindulhasson a gazdaság.

A frakcióvezető szerint a kormány célja az, hogy támogassa az embereket, ne pedig megsarcolja, ahogy azt a baloldali politikusok tennék. Az intézkedések között a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességét, a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését, a nyugdíjak vásárlóértéknek megőrzését és a lakásáfa 5 százalékra csökkentését emelte ki.

Ehhez képest a szegedi vá­­rosvezetés megemelte a közterületek használati díját, a parkolási díjakat és az önkormányzati ingatlanok bérleti díjait is.

Holott a szegedi Fidesz már akkor is azt javasolta, hogy próbáljanak meg közösen egy javaslatot kidolgozni, amivel a helyi vállalkozásokat segíte­nék.

Eszerint például későbbre tennék az ingatlanok bérleti díjának fizetését. Tápai Péter arra is emlékeztetett, hogy a kormány megfelezte a helyi ipar­űzési adót, hogy így is segítse a vállalkozásokat. Vi­­szont szerinte Szeged több esetben sem a megfelezett adót kérte, hanem a teljes összeget számlázta ki, aki pedig nem figyelt eléggé, az azt fizette be a városnak. Ez pedig azt bizonyítja, hogy nem fontos a szegedi városvezetésnek, hogy hogyan élnek és működnek a helyi vállalkozások.

Tápai Péter arról is beszélt, hogy Szeged sok adónem esetében a maximumhoz közelit szabja ki.

Az idegenforgalmi adó például 98, az építményadó pedig 79 százalékos.

Szerinte ha Szeged az elmúlt időszakban jobban fókuszált volna a vállalkozások megsegítésére, a megfelelő gazdasági környezet megteremtésére, ami vonzotta volna a befektetőket, akkor több iparűzési adó folyhatna be az önkormányzat kasszájába. Azaz nagyobb be­vétele lehetne a városnak, és nem lenne ilyen kiszolgáltatott helyzetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában