Minierdőt ültettek

2021.03.13. 20:02

Több fát ültettek Kövegyen egy délelőtt, mint ahányan ott laknak – Galéria

Szombaton délelőtt mintegy harminc, szerte az országból érkezett önkéntes látott munkához egy 4 ezer négyzetméteres kövegyi telken, hogy ott egy aprócska erdőt telepítsen. Az egész napos munka igazi eredménye 15 év múlva lesz látható.

Szabó Imre

A megye legkisebb falujában több fát ültettek el, mint ahányan itt laknak. Fotó: Szabó Imre

– Kiszabadultunk a városból, jó levegőn vagyunk, és ez egy nagyon jó ügy

– mondta lapunknak az egyik faültető önkéntes, Varga Ildikó, aki Ördög Andreával együtt érkezett Szegedről Kövegyre. Elsősorban a fő szervező, Kovács Anna kedvéért jöttek el a szombati erdőtelepítésre, hiszen osztálytársak voltak – de rajtuk kívül közel harmincan csatlakoztak még a munkához, szerte az országból. Jól haladtak, hiszen a munkájukat traktor is segítette.

Nem üzlet

Az ötletgazda, a Velencei-tónál lakó közgazdász, Kovács Anna lapunknak elmondta, nagyszüleitől örökölte a falu belterületén, a József Attila utcában lévő területet, és úgy döntött, a 10 millió fa mozgalom segítségével ülteti majd be. Végül a vártnál valamivel kevesebb, mintegy félezer csemetét kapott: mezei szil, vadkörte, vadcseresznye és mezei szil került a földbe.

 

A 4 ezer négyzetméteres területen nem erdőgazdálkodást akar folytatni; nem üzleti megfontolásból ültette el önkéntes társaival a fákat, egyszerűen csak azért, hogy ezt a földdarabot visszaadja a természetnek, ezzel is enyhítve egy kicsit a klímaválságon. Az akció költsége néhány tízezer forint volt. Ezt maga vállalta, ahogyan mások is költenek saját szenvedélyükre.

Az akciónak a szomszédok is örültek, adtak például vizet az öntözéshez.

Felébredtek az emlékek

Kovács Anna, aki a 10 millió fa mozgalom egyik fővárosi szervezetének vezetője is egyben, azt mondta, harminc éve, kisgyerekként járt utoljára Kövegyen. Amint meglátta a telekhez tartozó ma már romos, lakhatatlan házat, rengeteg kedves emlék jutott eszébe.

– Friss a levegő, kukorékol a kakas, bőg a tehén. Az a hangulat, ami itt van, önmagában óriási érték

– mondta lelkesen. Elgondolkozott azon, hogy épít itt egy kis nyaralót és később a családdal, a barátaival rendszeresen fog ide járni pihenni és persze gondozni a növekvő facsemetéket. A szombaton elültetett apró facsemetékből nagyjából 15 év múlva lesz egy aprócska erdő. A későbbiekben egy öntözőrendszer telepítését is tervezi, illetve azt, hogy a falu körül vásárol olyan szántóföldeket, amelyeken nem folyik gazdálkodó tevékenység, így további fákat is szeretne telepíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában