az 1879-es nagy árvízre emlékeztek

2021.03.07. 09:12

Történelmi vízmércét adtak át Algyőn

Történelmi vízmércét adtak át szombaton Algyőn a a Szent Anna kikötőben az Algyői önkormányzata, az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesületet és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összefogásában.

Munkatársunktól

Algyõ, 20210306. Vízmércét adtak át a Szent Anna kikötõben Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Rendhagyó átadó ünnepségre gyűltünk itt ma össze. Az 1879-es nagy árvíz emlékére egy teljesítménytúrát és megemlékezést terveztünk tartani, de közbeszólt a vírus és a veszélyhelyzet, így csak az átadót tudjuk megtartani, mert úgy gondoltuk, ezt nem szabad elhagyni – köszöntötte a sajtó képviselőit szombat délelőtt az algyői Szent Anna kikötőben Füzesy István, az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesületet elnöke.

Az algyői történelmi vízmérce ünnepélyes átadásán Molnár Áron Algyő polgármesterének beszéde, Kozák Péter, az ATIVIZIG igazgatója és Füzesy István, a helyi szabadidős egyesület elnökének ünnepi gondolatai után a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet. Fotó: Frank Yvette

A rendezvényen egy történelmi vízmércét adtak át, amely a közelmúlt árvizeinek vízszintjét is mutatja.

A történelmi események felidézését követően Molnár Áron, Algyő polgármestere azt mondta, a nagy árvíz óta minden március ötödike különleges napnak számít Algyő életében.

– A mai nap azért különleges, mert olyan emlékművet avatunk, ami hűen jelzi azt, hogy mennyire kiszámíthatatlan az élet itt a Tisza mellett, mennyire kiszolgáltatott az ember a természetnek, aminek nem mi vagyunk az urai. Ez az emlékmű a mutatja, hogy milyen ereje van a víznek és a Tiszának – fogalmazott a polgármester.

Kozák Péter, Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője azzal kezdte beszédét, hogy elmondta, a tavaszi időszak a vízügyi igazgatóságok életében speciális, ilyenkor derül ki, hogy milyen feladatot ad a nekik természet.

– A Tisza már elkezdte mutatni, hogy létezik. Az 1879-es események meghatározóak az életünkben, ez egy olyan évforduló, amire mindig megemlékezünk. Az igazgatóság mindig is támogatta a helyi települési törekvéseket, amelyek ehhez a megemlékezéshez társulni szerettek volna saját emlékeikkel. A mostani rendezvény apropója a történelmi vízmérce felavatása, amely nem példa nélküli, hiszem az Alsó-Tisza mentén több ilyen kezdeményezés is van. Így emlékszünk arra, hogy nekünk ez a folyó nem csak ad, hanem el is vesz és ezt igyekszünk munkákkal megelőzni – zárta ünnepi gondolatait az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában