Nem hivatalos szemétlerakat volt

2021.04.12. 14:43

3 millióból felszámolták a bökényi szeméttelepet

Évtizedek alatt gyűlt össze az az óriási szeméthalom a Bökényhez vezető út mentén, amit a magyarcsanádi önkormányzat a napokban szállíttatott el. A területre makkokat ültetnek.

Szabó Imre

A közigazgatásilag Magyarcsanádhoz tartozó, de ténylegesen a falutól mintegy 4-5 kilométerre fekvő, külön úton megközelíthető településrész, Bökény hulladéklerakójaként funkcionált hallgatólagosan a korábbi évtizedekben az a terület, ahonnan a napokban elszállíttatta a szemetet a magyarcsanádi önkormányzat. Emberemlékezet óta gyűlt itt a mindenfajta hulladék. A helyzetet az oldotta meg, hogy az önkormányzat 3 millió forintot nyert egy központi pályázaton, amely az illegális hulladéklerakók felszámolását célozta meg.

Ilyen volt a bökényi szeméttelep. Fotó: magyarcsanádi önkormányzat

Farkas János polgármester lapunknak azt mondta, nem volt egyszerű a feladat, hiszen a Bökény közvetlen közelében felhalmozott 2-300 köbméternyi hulladékot először fel kellett méretni szakemberekkel. Ennek alapján aztán a feladatot két külsős cég végezte el: a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a veszélyes hulladékokat, a kommunális szemetet, az elektronikai berendezéseket, valamint a nem veszélyesnek számított zöldhulladékot és hasonlókat szállította el, az építési törmelékektől pedig a makói Borci Trans Kft. szabadította meg a területet.

A tereprendezési munkálatokat is ők végezték el. A földdarabon, ahonnan a hulladékot elvitték, tölgyfák nőnek majd, ősszel ugyanis a nagylaki Trembeczki Károlytól ajándékba kapott makkokat ültetnek ide. A falu első embere azt is hangsúlyozta, hogy a továbbiakban nagyon szigorúan fellépnek azokkal szemben, akik továbbra is oda szeretnék hordani a szemetet.

Megoldási javaslat

Magyarcsanád területén is gondot jelent az illegális hulladéklerakás. Különösen az jellemző, hogy a már tönkrement műszaki cikkekből kibontják a bennük lévő fém alkatrészeket, és néhány ezer forintért értékesítik, magukat a hűtőket, tévéket, egyebeket pedig valahol kidobják.

Farkas János szerint ezt a problémát úgy lehetne megoldani, ha az elektronikai termékeket forgalmazó üzleteket köteleznék arra, hogy a már megunt, használhatatlan eszközöket vegyék vissza néhány ezer forintért. Így azokat már nem lenne érdemes szétszedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában