Koronavírus

2021.04.11. 07:50

A magyarok harmada kivár a védőoltással

Ha most minden beoltatlan magyar megkapná az AstraZenecát, heteken belül eldobhatnánk a maszkot – tudtuk meg a professzoroktól. Merkely Béla, Jakab Ferenc és Szekanecz Zoltán szerint sem érdemes kivárni a nyájimmunitást, mert a brit variáns utoléri azokat, akik még nem voltak betegek.

Kiss Anna

5 millió beoltott magyar után inthetünk búcsút a vírushelyzetnek. Fotó: Kuklis István

Ha most minden beoltatlan ma­­­­gyar megkapná az AstraZeneca-vakcinát, akkor néhány héten belül megszabadulhatnánk a koronavírustól, vérrögképződési probléma pedig csak 10-15 személynél lenne valószínű – ez derült ki csütörtök este Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának, Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriuma vezetőjének és Szekanecz Zoltán belgyógyász, immunológusnak a beszélgetéséből.

5 millió oltott magyar szükséges

A szakemberek a KOVIDŐK Facebook-csatorna által szervezett eseményen figyelmeztettek, koronavírus-fertőzés esetén sokkal nagyobb a kockázata a trombózis kialakulásának, mint az AstraZeneca-oltás után a vérrögképződésnek. Hozzátették, 25 millió emberből 37-nél volt probléma az oltást követően, ez pedig jól tükrözi azt, hogy nem virológiai szakmai kérdésről van szó az AstraZeneca esetén, hanem a gyógyszergyárak egymásnak feszüléséről.

Beszéltek arról is, hogy 5 millió beoltott magyarra van szükség ahhoz, hogy leküzdjük a vírushelyzetet. A szakemberek egyébként úgy tudják, hogy a vírus variánsai ellen az RNS- és a vektoralapú vakcinák a leg­­hatékonyabbak, de a többi védőoltás is segít abban, hogy ha újfajta mutánssal fertőződünk meg, akkor enyhe tünetekkel, kórházi kezelés nélkül átvészeljük a betegséget. Megjegyezték, annak érdekében, hogy folyamatosan védettek legyünk a koronavírus ellen, vélhetően minden évben új vakcinát kell majd beadatni.

Ne várjunk, a brit variáns támad

Hangsúlyozták, hazánkban az emberek legalább 35 százaléka kivár, figyelik a beoltottak tapasztalatait, valamint azt várják, hogy meglegyen a nyájimmunitás, és nekik ne kelljen oltakozni. A szakemberek szerint ez veszélyes, mert aki eddig nem betegedett meg, vagy nincs oltva, azt utoléri a brit variáns, ami képes úgy megbetegíteni, hogy lélegeztetőgépre is kerülhet a fertőzött.

Rámutattak: ha valakinél az oltást követő 2 nap múlva jelennek meg a koronavírus tünetei, akkor az nem a vakcinától lesz, hanem attól, hogy nem védekezett megfelelően, és így elkapta a betegséget, viszont az oltás által még nem alakult ki a védettség, hiszen ahhoz 2 hét szükséges.

Vakcina a poszt-Covid ellen is

Elhangzott, az oltás egyébként a poszt-Covid tünetek kezelésében is segít, mert a vakcinával előállított antitestek visszaállítják az immunrendszert abba az állapotba, amiből a fertőzés miatti immunválaszok összevisszasága kizökkentette.

Egyébként egyre többen küz­­denek hazánkban poszt-Covid-­szindrómával, aminek a legsúlyosabb tünete a thromboembolia, ami halálhoz is vezethet, míg a legenyhébb a fáradtságérzet, a levertség és a szapora szívritmus.

5 millió beoltott magyar után inthetünk búcsút a vírushelyzetnek.
Fotó: Kuklis István

Annak érdekében, hogy folyamatosan védettek legyünk a koronavírus ellen, vélhetően minden évben új vakcinát kell majd beadatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában