Kistelek

2021.04.27. 17:30

Leégett a házuk, összefogtak a hős Máté családjáért a helyiek

Összefogtak a múlt héten szerdán tűzkárt szenvedett kisteleki Csanki családért az emberek. A katolikus egyház gyorssegélyben részesítette őket, az önkormányzattól is számíthatnak segítségre, barátoktól, ismerősöktől kaptak berendezési tárgyakat és pénzt. A házat már négy, a felújítást esetlegesen vállaló szakember nézte meg, 10-12 millió forintra becsülték a költségeket.

Imre Péter

A füst, a korom, majd az oltáshoz használt víz is sok mindent tönkretett.

Fotó: Frank Yvette

– Már járt bent nálunk a károsult család, az ügy folyamatban van, és a 28,5 ezer forinton felül még valószínűleg más támogatásra is számíthatnak az önkormányzattól

– mondta Domonics János kisteleki alpolgármester. Mint arról a Délmagyarország korábban beszámolt, a 7 gyermeket nevelő Csanki család a múlt héten szerdán szenvedett tűzkárt: az emeleten egy szoba kiégett – onnan Máté mentette ki 9 éves öccsét –, de a füst, a korom, majd az oltáshoz használt víz is sok mindent tönkretett.

Az édesanya és a gyerekek továbbra is rokonoknál, barátoknál vannak, Máté és az apa, László tartózkodik az ingatlanban.

Füstérzékelőt és gyorssegélyt kaptak

Máshonnan is érkezett már segítség: a katasztrófavédelem megyei igazgatóságától két füstérzékelő, illetve szükség esetére felajánlották további támogatásukat – tudtuk meg Molnár Krisztina szóvivőtől. Kíváncsiak voltunk, a katolikus egyház segítő kezet nyújtott-e a famíliának. Antal Imre plébános csak annyit mondott: „aki adja, hallgasson, aki kapja, az beszéljen”. Megkérdeztük Csankiné Pigniczki Erzsébetet, aki közölte: kaptak gyorssegélyt, de az összegről nem szeretne szólni.

Rengeteg helyről érkezett adomány

Kijelenthetjük, Kistelek és környéke összefogott a szerencsétlenül járt családért, rengeteg helyről érkeztek adományok.

– Megható, hogy ennyien segítenek

– mondta Erzsébet, és már sorolta is: férje egyik barátja száz-, a másik 150 ezer forintot adott nekik, a lapunkban megjelent számlaszámra (OTP: 11773353-60377966) három adakozótól 50 ezer forint érkezett, a barátnője Németországból küldött 300 eurót, férje munkahelyétől 200 ezer forintot kaptak. A tönkrement helyére új gázkazánt már néztek, a szerelő mondja meg, melyiket érdemes megvásárolni.

A gyermekmentő programot is vivő Mátrix Alapítványtól ma érkezik egy mosógép, férje kolléganője emeletes ágyat ajánlott fel, de kaptak, illetve kapnak íróasztalt, tévéállványt, Erzsébet nagybátyjától franciaágyat, valamint komplett, minden szükséges könyvet és füzetet tartalmazó iskolatáskát, mert a 9 éves, megmentett kisfiúé megolvadt, használhatatlanná vált. Arról már beszámoltunk, hogy a ruhákat és a lábbeliket már az első napokban pótolták az adakozók.

– A kárfelmérés azonban elhúzódik, már jártak nálunk a biztosítási szakemberek, de még listát kell arról készíteni, mi minden ment tönkre, azokat mikor és mennyiért vettük. Ha nem emlékszünk, vagy nincs meg a számla, interneten kell utánanézni az árának. Megértem, hogy ennek ez a hivatalos útja, viszont így egyre messzebb tolódik visszaköltözésünk ideje

– mondta.

Egy kisebb vagyon lesz a felújítás

– Már négy szakember járt nálunk, akik vállalnák a rekonstrukciót, felmérték a ház állapotát, és 10-12 millióra becsülték a felújítás költségeit. Ezt csakis a biztosítási összegből fedezhetjük majd – közölte Csankiné Pigniczki Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában