Szeged

2021.04.28. 14:48

Rengeteg SZTE hallgató segítette a Covid elleni harcot

SZTE-s hallgatók önkéntesként vettek részt a harmadik hullám elleni küzdelemben is.

delmagyar.hu

20201127 Szolnok Koronavírus-tesztet végeznek a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának hallgatói a Szolnok Városi Óvodák Hold utcai Tagintézményében Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Fotó: Mészáros János

Nélkülözhetetlennek és rendkívül sikeresnek bizonyult a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vállaló SZTE-s hallgatók önkéntes munkája.

A harmadik hullám idején több mint 800 diák nyújtott segítséget a leterhelt egészségügyi dolgozóknak. Legnagyobb számban az oltópontokon, a COVID osztályokon és az OMSZ-nál dolgoztak.

Miközben sokan életeket mentenek, tanulmányi kötelezettségeiknek is eleget tesznek.

– emelte ki a Szegedi Tudományegyetem a közleményében.

A legnehezebb és a legnagyobb betegszámmal jelentkező harmadik hullám idején több mint 800-an vállaltak rendszeres önkéntes feladatot a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül. Segítették az Országos Mentőszolgálat munkáját, a klinikai ellátásban és az oltópontokon is sok diák önkénteskedett. Mindezek mellett a hallgatók a COVID osztályokon és a COVID intenzív osztályokon is besegítettek.

A szegedi egyetem 12 kara közül 10 karról jelentős számban, mintegy 620-an vállalnak rendszeresen munkát a klinikai központ COVID-ellátása különböző területein. Külön öröm, hogy az egészségügyi képzéseket nyújtó karokon kívül megmozdultak a BTK, az ÁJTK, a GTK, a JGYPK, a MK és a TTIK hallgatói is.

Sokan az oltópontokon dolgoznak, ahol leginkább a betegirányításban és a különböző adminisztrációs feladatokban (triázsolás, regisztrálás), valamint a vakcina szállításában segítenek. Az SZTE Járványügyi Ellátó Központ egyes COVID osztályain, valamint más klinikákon (ahonnan átvezényelték a COVID ellátás területére az egészségügyi dolgozókat) közel 55, egészségtudományi képzésben részt vevő egyetemista dolgozik.

Ezenkívül a tanulók továbbra is segítenek a mintavételeknél, valamint a Klinikai és Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetben is.

Balogh Dénes, a klinikai önkéntes feladatszervezés főkoordinátora kiemelte, hogy a hallgatók munkája nélkülözhetetlen, emellett pedig rendkívül sikeres és értékes is.

Elmondta, a magas létszám, a kiváló teljesítmények és a munkaszervezés hatékonysága messze felülmúlja az előzetes várakozásokat.

– áll az egyetem közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában