Szegeden és Makón jártunk

2021.05.03. 16:34

A diákok szerint könnyű volt a magyar – ellátogattunk néhány iskolába (Galéria)

Május 3-án elkezdődött a 2021. évi érettségi szezon, a diákok – akárcsak tavaly – idén is írásbeli vizsgákat tesznek. Országszerte 1159 helyszínen mintegy 111 750-en érettségiznek és a szabályok változatlanok: egy teremben 10 diák vizsgázhat, a tanulók testhőmérséklet-mérés és kézfertőtlenítés után léphetnek az iskola épületébe.

Tóth A. Péter

A radnótisokat vidám felirattal köszöntötték a kapuban. Fotó: Török János

Fotó: Török János

– Mindkét bejáratot kinyitottuk a diákoknak, sok szeretettel és dekorációval vártuk őket, ugyanúgy mint tavaly. Az udvar felőli bejáratot és a nagykaput is feldíszítettük, hogy ünnepélyesebbé varázsoljuk a hangulatot. Tavaly november óta nem jártak a gyerekek az iskolában, hiányoztak nekünk – mondta lapunknak Nagy Anett. A Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium intézményvezetője hozzátette, ahogy tavaly, úgy idén is apró meglepetést helyeztek el a padokra a diákoknak.

– Idén 181 végzős, azaz 12. osztályos érettségizőnk van, és 95 tanuló tesz majd előrehozott érettségit.

Reméljük, hogy sikeresen megírják a feladatokat, és mindenki egészségesen jelenik meg, ugyanis a későbbiekben nem lesz lehetőség a vizsgák pótlására – tette hozzá.

Szövegértés és elemzés

Magyarból középszinten két feladatlapot kaptak a vizsgázók, az elsőre 90 perc állt rendelkezésre: egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot kellett megoldani. A szövegértés Kossuth Lajosról és Jókai Mór szónoki beszédeiről szólt. A vizsga második felében, a műelemző részben a vizsgázók választhattak Mikszáth Kálmán egyik novellájának elemzése, illetve egy Arany János és egy Tóth Árpád-vers összehasonlító elemzése közül. A 400-800 szavas esszé megírására 150 percet kaptak.

Az általunk megkérdezett diákok számára nem okozott nehézséget a feladatok megoldása.

Nehezebbre számítottak

– A vizsga első része könnyű volt, a második összetettebb, én a Mikszáth novella elemzését választottam. Nem izgultam, a holnapi naptól, a matektól tartok jobban – mondta Lakatos Edina, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum végzős tanulója. Megjegyezte, ő sajnálja, hogy szóbeli javításra idén sincs lehetőség.

Lévai Szabolcs is a Kőrösybe jár, ő nehezebb feladatokra számított.

– Néhány napja kissé feszült voltam, kijött rajtam a gyomorideg, és az evés is nehezen ment.

Örülök, hogy túl vagyok rajta, úgy érzem, összességében jól sikerült megoldanom a feladatokat. Az összehasonlító elemzést választottam, ebben a témában többet tudtam írni. Örülök, hogy szóbeli nem lesz, az kevésbé fekszik nekem. Én a történelemtől félek kicsit, mert abból gyengébb vagyok – mondta.

Alaposan felkészültek

A Makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában is megkezdődtek a vizsgák, két osztály 35 tanulója ad számot felkészültségéről. Jövő héten a mezőgazdasági gépésztechnikus, a mezőgazdasági gépész, a mezőgazdasági technikus és a kertész szakmai vizsgák következnek.

– Mindenki rendben, egészségesen és pontosan érkezett: nyugodtan zajlott az első vizsganapunk.

A kollégák és a diákok szerint sem voltak nehezek a magyar feladatok – mondta el lapunknak Horváth Zoltán igazgató. Hozzátette, jövő hétfőn 42 tanulójuk szakmai vizsgát tesz majd. Először írásban vizsgáznak, majd a szakmai gyakorlati feladatokat kell megoldani négy szakma tanulóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában