A sípokat a héten szállítják el

2021.05.05. 19:10

A Ménesbirtok adományából fejezhetik be az orgona felújítását Pitvaroson

Már régen nem használják a pitvarosi katolikus templom orgonáját. A 150 éves hangszer ugyan még működőképes volt, de már hamisan szólt. A szélládáját egy pályázati forrás segítségével nemrégiben felújíttatták, most 2 millió forintos adomány révén az orgona teljes egészében megújulhat.

Kovács Erika

Az orgonaépítő mester címere máig látható az orgonán. Fotó: Kovács Erika

A pitvarosi orgona nem a szokványos módon került a Csongrád-Csanád megyei település katolikus templomába. Az orgonát ugyanis az 1800-as évek második felében építették, a templomot pedig 1950-ben. Kasuba Róbert plébános mesélte el a történetét.

– A mechanikus hangszert Aloise Mooser, vagyis Mooser Lajos, osztrák-magyar orgonakészítő mester készítette eredetileg a nógrádmegyeri templom részére

– mondta a plébános.

Mooser Lajos (1807-1881) egy több generáción át hangszerkészítéssel foglalkozó család sarjaként jött világra Bécsben. Édesapja, Peter Anton Mooser zongora- és orgonakészítő mester volt, nevéhez fűződik a szoba sarkába állítható helytakarékos sarokzongora, a Winkelfortepiano, valamint a módosított mechanikájú, egy billentyű leütésével több hangot megszólaltató Piano-Forte duplicato megalkotása is.

Az orgonaépítő mester címere máig látható az orgonán. Fotó: Kovács Erika

Mooser Lajos 15 évesen kezdte tanulni az orgonaépítést. Édesapja halála után vándorútra indult. A hangszerkészítő és orgonaépítő mesterlevelét 1827-ben vette kézhez. Salzburgban telepedett le. Mooser orgonaépítőként a salzburgi dóm orgonájának felújítási és bővítési munkálataival szerzett hírnevet. Az 1845-ös bécsi ipari kiállításon egy zongorájával bronzérmet nyert.

Kisüzeme fokozatosan orgonagyárrá növekedett – olvastuk róla a Wikipédián. A nógrádmegyeri orgonát 1908-ban Angster József magyar orgonakészítő mester átépítette. A hangszert 1955-ben eladásra kínálták fel, amit a pitvarosi egyházközség megvásárolt. Az orgona darabokban, vasúton érkezett a faluba. A fújtatóját akkor elektromos motorral szerelték fel. Az orgonát 1958-ban a Fővárosi Művészi Kézműipari Vállalat orgonaüzeme átépítette, majd a ’90-es években egy kisebb átalakításon esett át.

A 150 éves hangszer hangja megfakult, ezért nem használták. Az egyházközség 2019-ben 700 ezer forint pályázati forrást nyert a szélláda felújítására. A sípokat ekkor le kellett szerelni. A szélláda felújítása megtörtént, de forrás híján a további munkálatokkal várni kellett egészen mostanáig. A Lázár János kormánybiztos által felügyelt mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-től 2 millió forint adományt kapott a templom az orgona felújításának befejezésére.

– A felújítást, a szélládához hasonlóan, Sipos István orgonaépítő mester végzi. A napokban szállítja el a sípokat. A festők ugyancsak a héten látnak hozzá az orgonaház rekonstrukciójához, ami a feltételezett eredeti színhez lesz hasonló

– mondta az atya.

A munkálatoknak elvileg decemberre kell elkészülniük, de Kasuba Róbert reméli, már az augusztusi búcsún megszólalhat az orgona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában