Hamarosan időpontfoglalás nélkül mehetünk a kormányablakokba

2021.05.15. 07:13

Juhász Tünde: Nem politikai döntés volt a vásárhelyi buszok leállítása

Csongrád-Csanád megyében folyamatos a regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra – mondta a Délmagyarországnak Juhász Tünde. A megyei kormánymegbízott beszélt a kormányhivatal járványügyi feladatairól, az újranyitásról és a vásárhelyi ingyenes buszközlekedés körüli botrányról is.

Gidró Kriszta

Szeged 2021.05.13. Juhász Tünde kormánymegbízott fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Csongrád-Csanád megyében magas a regisztráltak átoltottsága – mondta lapunknak a megyei kormánymegbízott. Juhász Tünde közölte: hetente nagyjából ugyanannyi új re­­gisztráció érkezik a koronavírus elleni vakcinára, mint ahány embert beoltanak.

A kormánymegbízott a járvánnyal kapcsolatos eddigi feladatokról elmondta: bár felkészültek és profik a kormányhivatal járványügyi szakemberei, a pandémia mindenkit új helyzet elé állított, nemcsak itt, de világszerte is. Ennek ellenére a szakemberek megbirkóztak a feladattal: egyre több kormánytisztviselőt és ügyintézőt tanítottak meg és vontak be a járványügyi feladatellátásba.

– A harmadik hullám csúcsán volt olyan nap, amikor egyszerre 700 ember végzett kontaktkutatást és állított ki határozatokat. Volt köztük földhivatali munkatárs, mérésügyi ügyintéző és agrárügyes szakember is

– közölte. A következő komoly feladat az oltások megszervezésében való részvétel volt: a vakcinák területi felelőse, elosztója, koordinátora a megyei oltási munkacsoport lett. Bizonyos ol­tóanyagok tárolásáról is a kormányhivatal gondoskodik.

Juhász Tünde: Hamarosan időpontfoglalás nélkül is lehet ügyet intézni a kormányablakokban.
Fotó: Kuklis István

Juhász Tünde szerint sokadjára vizsgázott jól a magyar államigazgatás. – A kormányhivatalok olyan képességekkel bírnak, hogy meg tudták szervezni ezt az óriási feladatot az alapfeladataik ellátása mellett is – tette hozzá. Kiemelte a háziorvosok szerepét a rendszerben: a pácienshez a legrövidebb út ugyanis rajtuk keresztül vezet. – A háziorvosoknak külön is köszönöm, és továbbra is kérem az áldozatvállalásukat – mondta.

Juhász Tünde közölte azt is: várhatóan május 25-étől állnak vissza a kormányhivatalok, a járási hivatalok és a kormányablakok az időpontfoglalás nélküli nyitvatartásra.

– A pandémia ugyanakkor hozott olyan eredményt is, amelyet érdemes megtartanunk: az időpontfoglalás és az online ügyintézés az ügyfélnek is és a hivatalnak is jobb, könnyebb és gyorsabb, így jó lenne, ha csak olyan ügyekben jönnének be az állampolgárok, amelyekhez elengedhetetlen a személyes jelenlét

– hangsúlyozta a kormánymegbízott. Felhívta a figyelmet, hogy a kormányablakokban is a járvány­ügyi szabályok betartásával lehet majd ügyet intézni.

A kormánymegbízott beszélt a hódmezővásárhelyi buszközlekedéssel kapcsolatos ügyekről is. Mint mondta: ha egy jármű alkalmas a magyarországi közúti közlekedésre, még nem jelenti azt, hogy a menetrend szerinti személyszállításra is az. Ezt két külön eljárásban kell elbírálni. A vásárhelyi cég buszai közül néhánynak a menetrend szerinti személyszállításra nem volt engedélye, mégis szállított utasokat. Így az első ellenőrzéskor a hatóság munkatársai bírságot szabtak ki a vállalkozásra. Mivel azonban a cég továbbra sem szüntette meg az engedély nélküli személyszállítást, az utasok biztonsága érdekében a hatóságnak újra fel kellett lépnie. A második ellenőrzéskor már egyszerű jogi helyzet állt elő: a megbírságolt, de a szabályokat továbbra is semmibe vevő cégnek a törvény szerint legalább 3 hónapra fel kellett függeszteni a teljes működését.

A vállalkozó ezután kérte a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal kizárását, mert szerinte a szervezet elfogult vele szemben.

– Ebből következően minden folyamatban lévő ügyet le kellett állítanunk, és újat sem indíthatunk addig, amíg a felettes szervünk el nem bírálja a kizárásra vonatkozó kérést. Ezért nem tudjuk elbírálni a vállalkozó újabb engedélykérelmét – tudatta Juhász Tünde.

Kérdésünkre elmondta, számított rá, hogy politikai ügy lesz a működési engedély visszavonásából, de azt nem gondolta volna, hogy a hatósági eljárás miatt hazug politikai bosszúhadjáratot indítanak ellene. A vásárhelyi polgármester unokatestvére, Hadházy Ákos ugyanis olyan kérdést tett fel a javadalmazásával kapcsolatban, amire érdemben nem válaszolhatott a vonatkozó jogszabályok szerint. A kérdés továbbá nem igazi kérdés volt, hanem egy célzott támadás, mert arra Hadházy maga is tudta, vagy tudnia kellene a választ. Juhász Tünde elmondta, hogy ő kormánytisztviselő, akinek a munkáltatója dönt az esetleges jutalmazásáról úgy, hogy annak a mértékét is jogszabály határozza meg, 1 havi fizetésnél nem lehet magasabb.

– A fizetésemet is jogszabály határozza meg, és nem 30 millió forintban

– mondta. – A „családi vállalkozásban” szított hazugságokkal ellentétben tehát nem dönthetek a saját jutalmamról és annak mértékéről – hívta fel a figyelmet. Ezzel Hadházynak tisztában kellett lennie, hiszen ő országgyűlési képviselő – tette hozzá Juhász Tünde.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában