Helyi közélet

2021.05.05. 17:35

Elköltözik a szentesi gasztropiac

Néhány hete röppent fel a hír, hogy egy időre szünetel a piac a Gólyás házban, áprilisra és májusra sem terveztek kitelepülni kézműves termékeikkel az árusok. Azonban a gasztro- és kézművespiac nem vész el, csak átalakul: ezentúl a Apponyi téri zöldségpiacon lehet válogatni a finomságokból.

M. A.

Az Apponyi térre települnek át. Archív fotó: Majzik Attila

Fotó: Archív fotó: Majzik Attila

A termelőket és a vásárlókat is váratlanul érte a hír, hogy kiszorultak a Gólyás házból. A Petőfi utcai épülettel összeforrt a Garaboly gasztro- és kézművespiac neve, a vásárlók már jó előre beírhatták a naptárukba, hogy minden hónap harmadik szombatján várja őket a piac.

Az utolsó vásárt idén márciusban tartották, az üzemeltető ezt követően döntött úgy, nem csinálja tovább. Mivel a szentesi Garaboly nemcsak egy egyszerű termelői piac, hanem egy kulturális platform és közösségi tér is volt egyben, ezért az árusok és a vásárlók is elkezdték keresni a megoldást, azaz egy új helyszínt.

Az Apponyi térre települnek át.
Archív Fotó: Majzik Attila

Az egyik árus, Vighné Schwarcz Gyöngyi kereste meg azzal az önkormányzatot, hogy a termelők nem szeretnék veszni hagyni azt a közösséget, ami a gasztro- és kézművespiac körül kialakult.

– Nemcsak a megélhetésünkről van szó, hanem arról is, hogy a szívünk-lelkünk benne van abban, amit csinálunk. Mint kis­­termelő, fontos számunkra az egészséges táplálkozás: azt szeretnénk, ha jobb színvonalú étel kerülne az asztalra. Emellett legalább olyan fontos, hogy megmaradjanak a piacon a hagyományőrzők, a gyöngyfűzők, a hímzők, a népi iparművészek: őket nem szeretnénk semmilyen körülmények között sem elveszíteni. A mai fiatalok számára ez egy kulturális élmény – mondta el Vighné Schwarcz Gyöngyi.

A város partner volt a kérdésben, és felajánlották az Apponyi téri zöldségpiac területét, így csak a helyszín változik, az időpont, azaz minden hónap harmadik szombatja és a tartalom nem. Továbbra is kistermelők által előállított kézműves mézekkel, sajtokkal, szörpökkel, gyógynövényekkel és húsokkal, zöldségekkel találkozhatunk a Garaboly gasztropiacon.

– A többi termelő is fellélegzett. Nagyon örülünk annak, hogy van lehetőségünk a folytatásra. Egy jól megközelíthető, forgalmas helyen működik majd tovább a gasztropiac, ez akár még az előnyünkre is válhat – tette hozzá Kovács Sándor kistermelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában