Idén is a legjobbak között végzett a Radnótis diáklány

2021.05.18. 08:55

Hámori Janka ismét a világelitben

Április közepén rendezték meg Kutaisziban az európai ­leány-matematikadiákolimpiát, amelyen a magyar csapat ismét remekelt. Egyéniben Hámori Janka, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákja a tavalyi aranyérem után idén ezüsttel térhetett haza.

Tóth A. Péter

20210514 Szeged, Hámori Janka a Radnóti Miklós Gimnázium matematikus kiválósága. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Forrás: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– Mindenki máshogy készül, én kiskorom óta folyamatosan oldok meg versenyfeladatokat, szakkörökre és különórákra járok. Sokat kell matekozni, ez általában mindenkire igaz, aki eredményeket szeretne elérni magasabb szinten. A felkészülés nagyobb része az, hogy egyedül otthon matekozom, ezért nem befolyásolt különösebben a vírushelyzet. A szakkörök is nagyrészt online zajlottak, így megvolt a lehetőségem, hogy részt vegyek rajtuk – mondta lapunknak Hámori Janka.

Tigyi István és Schultz János tanítványa az aranyéremről egyetlen ponttal maradt le, ám cseppet sem bánkódott emiatt. Jankának nincs is miért szomorkodnia, hiszen eredményével ismét a világ legjobb matekosai között végzett.

A kreativitást díjazzák

Az EGMO (European Girls’ Mathematical Olympiad) versenyre külön felkészítő csapat van országos szinten, amely tanárokból és segítő diákokból áll. Idén mintegy 200 versenyző vett részt világszerte a versenyen, Európából 140 diák érkezett.

Az ilyen szintű versenyeken az emelt matek­érettséginél is jóval nehezebb, kreatív gondolkodást igénylő feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek.

A döntő feladatait online formában írták meg Budapesten, a Rényi Kutatóintézetben. Mindkét nap 3-3 feladatot kaptak, a megoldásra 4,5 óra állt rendelkezésükre.

– Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy van egy hosszú számolás vagy egyenletrendszer, és azt oldjuk meg, hanem általában egy problémát kell általánosan megoldani. Nekem idén nehezebb volt, mint amire számítottam, de ez is mindenkinek más, attól függ, kinek melyik része megy jobban a matematikának. Egy ponttal csúsztam le az aranyéremről, ami kellemetlen, de tavaly már sikerült megkapnom, ezért nem voltam szomorú.

Hámori Janka ősztől már az amerikai MIT hallgatójaként folytathatja tanulmányait.
Fotó: Frank Yvette

Tehetség és szorgalom

Tigyi István tanár úr szerint matematikából könnyű nehezet kérdezni, és nincs olyan, hogy valaki minden kérdésre felkészült. Inkább az a jellemző, hogy a diák kellően nagy gyakorlatot szerzett egy adott terület problémáinak megoldásában.

– Természetesen nagyon büszke voltam Janka szereplésére. Tavaly aranyérmet kapott, és idén mindössze egy ponttal maradt le az aranyéremről, lényegében megismételte a tavalyi teljesítményét.

Kiváló képességei már általános iskolában megmutatkoztak, ezenkívül kellett a szorgalma és lelkesedése a matematikai problémamegoldáshoz és versenyzéshez. Nagyon jól érzi magát a hozzá hasonló gondolkodású fiatalok körében, ezért szívesen eljár nyári matematikai táborokba – mesélte Tigyi István.

– Nyáron újra részt veszek a matematikatábor szervezésében – vette át a szót Hámori Janka, hozzátette, idén is az általános iskolás gyerekeknek rendezik meg Budapesten a tábort, de a járvány miatt elképzelhető, hogy online tudják csak megtartani.

Irány Amerika

A tanár úr Janka esetében a kimagasló képességek mellett az önállóság és a céltudatosság szerepét hangsúlyozta, úgy véli, ezek a tulajdonságai a továbbtanulási céljaiban is megmutatkoznak.

– A tantárgyak közül szeretem az irodalmat és a nyelvtant, a jövőben a matematikával szeretnék komolyan foglalkozni. Ha minden jól megy, az amerikai MIT-n folytatom a tanulmányaimat. A Massachusetts Institute of Technologyba már felvettek, ha sikerül az érettségim, akkor ősztől biztos, hogy oda fogok járni. A minor tárgyakról még nem döntöttem, de az biztos, hogy a matematika lesz az első. Mellette a környezetvédelemmel is szívesen foglalkoznék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában