Szeged

2021.05.01. 09:45

Híztak a magyar gyerekek a karantén alatt, most ez ellen is tesznek

A szülők és a gyerekek is szorongnak a bezártság miatt, pedig néhány egyszerű módszerrel oldható lenne a családon belüli stressz. Az egészséges életmódról sem szabad megfeledkezni, ugyanis 2–5 kilót híztak a magyarok a karantén alatt.

Kiss Anna

2021.04.26 Sándorfalva illusztráció. Családok napi rutinja Covid idején Fotó: Török János TJ DM

Teljesen átformálta a családok működését a járványhelyzet, sokak életében feszültséget, súrlódást generál, azonban ezekre a helyzetekre van megoldás, ebben segített Pászthy Bea családterapeuta a Korábban Érkeztem Alapítvány online beszélgetésén. A pszichoterapeuta szakorvos elmondta, hazánkban is és az egész világon is 2-3-szor több lett a depresszióban, szorongásban, evészavarban szenvedő felnőtt és gyermek a bezártság miatt.

Kevesebb hírrel jobb közérzet

Éppen ezért úgy véli, fontos lenne, hogy a negatív híreket a felnőttek a háttérbe szorítsák, mert az rossz hatással van rájuk, nem tesz hozzá semmi pluszt a napjukhoz, helyette az új adatokat, a koronavírussal kapcsolatos történéseket látva szorongnak, feszültek lesznek.

A gyermekpszichiáter figyelmeztetett: nem jó, hogy a felnőttek folyamatosan a híreket nézik a tévében a gyerekekkel közösen, mert állandó félelmi állapotot okoz náluk a halálozásokról szóló hír, az orvos látványa, így a gyerekek szoronghatnak, rémálmaik lehetnek éjjelente, vagy akár bevizelhetnek.

Alvás előtt két órával tilos a telefonozás

Ezért az egészségügyi szakmai kollégium gyermekpszichiátriai tagozatának elnöke azt tanácsolta, hogy tartsanak a családok képernyőmentes idősávokat mindennap, és ne a telefonnyomkodás jelentse a munka vagy a tanulás közbeni pihenést.

Kiemelte, alvás előtt 2 órával már ne nézzék a képernyőt, hiszen a telefonból, számítógépből, tévéből kiáradó kék fény stimuláló hatással van az agyra, ez pedig nehezíti az alvást.

Szükség van az alvás körüli csendre, ezért is lenne jó, ha az okostelefon ébresztője helyett az ébresztőóra hangjára kelnénk

– tette hozzá.

Szintén fontos a stresszkezelés miatt, hogy a felnőttek ne katasztrofizáljanak, a szakember szerint ugyanis a gyerek attól fél legjobban, amikor az édesanyját vagy az édesapját félni látja.

A szülők lazítsanak a feszült helyzeten, a mentális problémájukról pedig merjenek beszélni, és kérjenek segítséget szakembertől

– javasolta.

Fotó: Török János

Pászthy Bea szerint az is oldja a családon belüli feszültséget, ha a felnőttek és a gyerekek készítenek egy napirendet minden reggel egy 5 perces beszélgetés során. Beszéljék meg, hogy aznap kinek mi lesz a dolga, mikor van online óra, ki segít sütni és főzni, mikor van közös játék és sport, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy az étkezéseknek is közösnek kell lenniük.

Átlag 2–5 kilót hízunk a karantén alatt

Ugyanakkor az egészséges táplálkozásra és a mozgásra nagy hangsúlyt kell fektetni, mert egy friss, magyar dietetikusok által készített reprezentatív felmérés szerint a magyar emberek 2–5 kilogrammot híztak a karantén alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában