látogatás a somogyi könyvtárban

2021.05.20. 14:06

Magyar vakcinákról szóló régi könyveket fogadott örökbe Karikó Katalin – Fotók, videó

Az mRNS technológia klinikai alkalmazását kutatásaival megalapozó tudós szegedi kulturális kalandtúrája a Somogyi-könyvtárban folytatódott.

Munkatársunktól

Szeged, 20210520. Karikó Katalin Szegedre látogatott. A Somogyi könyvtárban örökbe fogadott három könyvet. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A Dóm téri épületben három könyvritkaságot is örökbefogadott, ezek a magyar oltások meghatározó időszakáról szólnak. Váradi Sámuel 1802-ben, Bécsben megjelent A Tehén Himlő avagy a Vaktzina természetének és terjesztése módjainak rövid elő adása, valamint szintén Váradi Sámuel 1812-ben megjelent Magyar ország orvossainak, és seborvossainak számokra készült oktatás a mentő-himlőnek béoltásáról. A harmadik örökbefogadott mű Bene Ferenc 1816-ban megjelent, Rövid oktatás a mentő himlőről című írása volt.

Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárvezető az eseményen kiemelte, Szegeden már hagyomány, hogy a város díszpolgárai örökbe fogadnak egy-egy ritkaságot, így most Karikó Katalin is, ami nagy öröm a könyvtár számára.

Hozzátette, többen sokgyermekes szülőként távoznak, így volt ez most is, ugyanakkor fájó szívvel mennek el az örökbefogadók, amikor megtudják, hogy nem vihetik el az új gyermekeiket, hanem azokat a könyvtár gondozza tovább.

Megjegyezte, a szülők – így a tudós is – egy díszes oklevelet kapnak az eseményről, amely a könyvek címoldalának fénymásolatát is tartalmazza.

Karikó Katalin a könyvtár ritkaságait rejtő szobáját is meglátogatta, amit fantasztikusnak nevezett. Szerinte ez a szoba jó példája annak, amit a fiataloknak tanácsolt a Radnótiban, hogy semmilyen vész ellenére sem szabad feladni, hiszen a könyvritkaságok az árvizet is túlélték.

[video width="720" height="720" mp4="https://www.delmagyar.hu/wp-content/uploads/2021/05/1513817QUIK20210520141848.mp4"][/video]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában