Javult a parkolási helyzet mióta ingyenes

2021.05.29. 10:00

Nem szűnt meg a szabálytalankodás, de kevesebb esettel lehet találkozni

Múlt héten kaptunk utoljára panaszt arra, hogy az ingyenes parkolás óta jóval gyakoribb a szabálytalankodás. A Csillag autósiskola vezetőjét kérdeztük: mióta újra fizetni kell, javult a helyzet? Megtudtuk: a régi rend visszaállt. Ez nem azt jelenti, hogy megszűnt a városban a bunkó parkolás.

Farkas Judit

Sokkal jobb a helyzet, mint az elmúlt fél évben, mondja az autósiskola-vezető. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Ha megint csak annyi lesz a szabálytalankodó, mint régen volt, már az is jó – hangzott el nemegyszer az ingyenparkolás ideje alatt. Megír­tuk többször, megszaporodtak a bunkó parkolásként ismert esetek Szegeden.

Pataki Bálintot, a Csillag au­­tósiskola vezetőjét kérdeztük: kedd óta ismét fizetős a parkolás az arra kijelölt zónákban, javult-e a helyzet?

Sokkal jobb a helyzet, mint az elmúlt fél évben, mondja az autósiskola-vezető.
Fotó: Kuklis István

Múlt héten egyik olvasónk még arra panaszkodott, a belvárosban, a Deák Ferenc utcában többször látta, hogy fenn állnak a kocsik a járdán. Nem lehet elférni, és „a közterület-felügyelet a füle botját sem mozdítja”, hasonló híreket kaptunk más belvárosi utcákról is. Pataki Bálint úgy tapasztalta, érzékelhető a javulás, mióta megint fizetni kell.

A Gutenberg utca környékén például rendszeresen parkoltak szabálytalanul, még az is előfordult, hogy elforgatták a megállást tiltó táblát.

Az elmúlt fél év állapotai a vizsgákon is gondot okoztak, amikor a parkolásra vonatkozó feladatokat kellett teljesíteni, ugyanis alig találtak parkolóhelyet.

Jelenleg, úgy tűnik, visszaállt minden a rendes kerékvágásba. A szabálytalan parkolás persze nem szűnt meg, csak visszasüllyedt az át­­lagos szintre. Az autósoktató korábbi cikkünkben hívta fel a figyelmet arra, hogy az olyan utcákban, mint a Hajnóczy, a Gogol vagy az Oskola, általánosságban is sok a szabálytalankodás.

– A Hajnóczy utcában valaki kitalálta, hogy itt halszálkában is lehet parkolni, ami nem igaz, mert nem jelzi felfestés – mondott egy friss példát az autósiskola-vezető.

Jó, ha átismételjük a szabályokat: az útkereszteződés metszéspontjától öt méteren belül tilos megállni és várakozni.

Az alapszabály szerint párhuzamosan kell megállni az út mentén, a haladási iránynak megfelelően, az út szegélyétől legfeljebb 30 centiméter távolságra. 45 vagy kisebb fokban csak akkor lehet parkolni, ha erre vonatkozó útburkolati jelet festettek fel. A járdára csak bi­zonyos esetekben lehet felállni autóval, de a gépkocsi a járda szélességének legfeljebb a felét foglalhatja el. Ugyancsak fontos előírás, hogy a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább másfél métert szabadon kell hagyni, továbbá a jármű tengelyterhelése az 1000 kilogrammot nem haladhatja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában