zölddé varázsoltak egy villamost

2021.06.16. 17:09

A szegediek 71 százaléka fenntarthatóan közlekedik – Fotók

Európai uniós támogatásból szemléletformáló kampányt indítottak Szegeden. Azt szeretnék, hogy minden utas tudja, ha közösségi közlekedést használ, kevesebb lesz a por, a zaj és a dugó a városban. Az egyik Pesa villamost is zölddé varázsolták. Rajta utazva fontos információkat tudhatunk meg arról, hogy miként lehetne fenntartható a városi közlekedés.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

A Belvárosi híd egyik forgalmi sávjában, a Torontál tértől a szegedi hídfőig tartó 550 méteres szakaszon körülbelül 66 autó már teljesen megállítja a forgalmat. Átlagos utasszámot feltételezve ez 80 embert jelent, akik kényelmesen elférnének egy 122 férőhelyes, Szegeden jelenleg is közlekedő Skoda trolibuszon – többek közt ilyen és ehhez hasonló információkkal gazdagodhatnak azok, akik a szerdán forgalomba állított PESA villamoson utaznak.

Az Európa Ligetből indult el ugyanis 16 órakor az a jármű, amivel a szegedi önkormányzat a város nagy munkáltatóival közösen az uniós finanszírozású SASMob projektben szeretné a közösségi közlekedést használó városlakóknak megköszönni azt, hogy segítik a zaj- és dugócsökkentést a megyeszékhelyen.

Mekkora egy 3,5 méteres forgalmi sáv áteresztőképessége? A megújított villamoson ez is kiderült. Fotó: Karnok Csaba

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a projekt sajtótájékoztatóján elmondta, a szegediek többsége fenntartható módon közlekedik, ugyanis a legutóbbi felmérésük szerint a helyváltoztatások 29 százaléka gépjárművel, míg 71 százaléka kerékpárral, gyalogosan, busszal, trolival és villamossal történik.

Kiemelte, most köszönőkampányt indítottak, ennek részeként kívül-belül felmatricázták, zölddé tették azt a villamost, amit szerdán állítottak forgalomba.

Az utazók számos hasznos információt gyűjthetnek arról, hogy miért fontos az, hogy fenntarthatóan éljünk és közlekedjünk nemcsak Szegeden, hanem az egész országban, hiszen azáltal a zajterhelés és a környezetterhelés is kisebb, a levegő pedig tisztább lesz.

Továbbá a kerékpározás és a gyaloglás egészségügyi szempontból is jó – tette hozzá a politikus.

Nagy Sándor megjegyezte, bár nem lesz olyan színes az összes jármű a városban, mint a most bemutatott, de minden villamosra, buszra és trolira köszönőmatricát helyeznek ki. A céljuk ugyanis az, hogy minden utas visszajelzést kapjon arról, hogy a közösségi közlekedéssel nemcsak a saját utazását oldotta meg, hanem egy kis léptékben hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb legyen a por, a zaj és a dugó a városban, valamint zöldebb és fenntarthatóbb legyen Szeged – mutatott rá.

Emellett a járművek belső terében egy QR-kódos matrica is megjelenik, melynek segítségével egy olyan weboldalra jut az utazó, ahol leírhatja, hogy ő hogyan járul hozzá a környezetbarát településhez, valamint tanulmányozhatja azt is, hogy mások mit tesznek ezért. Az önkormányzat abban bízik, hogy újabb ötletek is érkeznek majd a szegediektől, melyek alkalmazásával még élhetőbbé tudják tenni a megyeszékhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában