Természeti csapás okozott súlyos károkat az épület tetőszerkezetében

2021.06.24. 20:04

A templom felújítására gyűjtenek a koncerten

Jótékonysági koncertet rendeznek Makón az újvárosi római katolikus templomban az épület felújítására vasárnap este. Az épület igen rossz állapotban van az évtizedeken át tartó beázások miatt. Egy, a második világháború idején történt, villámcsapás okozta tűzvész ugyanis komoly károkat okozott az épület tetőszerkezetében.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Az újvárosi katolikus templom több mint százesztendős. 1913-ban építették neogót stílusban. Glattfelder Béla püspök szentelte fel Szent László tiszteletére – írta az újvárosi katolikus közösség központjaként számontartott épületegyüttesről Tóth Ferenc a Csongrád megye építészeti emlékei című kötetében.

Az, hogy a templom mostanra rossz állapotba került, egy természeti csapás következménye.

1944 pünkösdjén ugyanis villámcsapás érte, és az amiatt kialakult tűz súlyos károkat okozott az épület tetőszerkezetében. Ráadásul a tetőt egy éven át helyettesítő ponyva nem takarta a teljes felületet, csupán a belső tér egy részét fedte el. A kereszthajót és a szentélyt már nem védte, feltehetően azért, mert az orgonát akarták elsősorban megmenteni. Ennek következtében a többi rész közel egy esztendőn át az időjárás viszontagságai­nak kitéve maradt, a falak megáztak és felvizesedtek. Bár a tetőt később természetesen helyreállították, az említett problémák mind a mai napig újra és újra károkat okoznak.

A templom plébánosa, Pálfai Zoltán, akit éppen hittantábor közben értünk el telefonon, a Délmagyarországnak elmondta, nagyon sok az épületen a felújítanivaló. A munkálatokat azonban természetesen nem csak a koncert bevételeiből fogják fedezni, azzal inkább csak kiegészíteni szeretnék a központi pályázaton e célra elnyert 15 millió forintos támogatást, illetve a közösség saját forrásait.

A jótékonysági koncert vasárnap este 7-kor kezdődik.

Orgonán Dóbisz Áron, trombitán pedig Samodai Bence János fog játszani, méghozzá Bach, Torelli, Martini, Liszt és Vivaldi műveiből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában