SZTE

2021.06.29. 14:36

Az alapító sírjánál emlékeztek Krakkóban

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. évfordulója alkalmából Krakkóba látogatott Rovó László rektor és Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes.

Az egyetemalapító előtt tisztelgett a szegedi küldöttség. Fotó: SZTE

Fotó: SZTE

Az SZTE vezetői – valamint a delegáció további tagjai, Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök és Karol Biernacki, Lengyelország tiszteletbeli szegedi konzulja – megbeszéléseket folytattak a II. János Pál Pápa Egyetemen. Ezután a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem tanulmányi rektorhelyettesével, Soós Annával együtt megkoszorúzták az egyetemalapító Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király, valamint Szent Hedvig síremlékét.

Az egyetemalapító előtt tisztelgett a szegedi küldöttség.
Fotó: SZTE

– Nem lenne ma a krakkói pápai egyetem, ha nincs Szent Hedvignek, a magyar király lá­­nyának a bölcsessége. Ő volt az, aki megkérte férjét, Jagelló Ulászló lengyel királyt, hogy kérjen engedélyt a pápától arra, hogy a Jagelló Egyetem mellett teológiai fakultás is létesüljön. Ez a teológiai kar 1954-ig mű­ködött, majd a kommunista dik­­tatúra alatt megszüntették. Utána alakult meg egy felsőoktatási intézmény, amelyből a mai egyetem létrejött – emlékeztetett Robert Tyrała, a II. János Pál Pápa Egyetem rektora.

Rovó László elmondta: az SZTE most ünnepli Szegedre költözésének 100. és alapításának 440. évfordulóját, ennek alkalmából ünnepségsorozatot szerveznek. Kiemelte, hogy az SZTE elkötelezett a nemzetközi együttműködés mellett. A közös munka érdekében pedig meghívta a II. János Pál Pápa Egyetem vezetését Szegedre, az együttműködési szerződés aláírására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában