A szegedi lakosság is többet tehetne

2021.06.02. 19:30

Egyszerű oka van, miért csúsztak a szelektív szemét szállításával Szegeden

A múlt hét második felében olvasóink jelzése szerint kicsordult a szelektív szemét több gyűjtőedényből a Retek és a Tarján széle utcák környékén. Megkérdeztük a szolgáltatót, és kiderült, a szemetet azóta elvitték. A késés oka a létszámhiány, és a hulladék sem úgy kerül a kukákba, ahogy kellene, mert ha nem lapítják össze a kartonokat, flakonokat, a levegő foglalja a helyet.

Farkas Judit

Kiürítették a Retek és Tarján széle utcában a szelektív kukákat, amelyek túlcsordultak a múlt héten. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Kicsordul a szelektív szemét a gyűjtőkből több helyen a Retek és a Tarján széle utcában – je­lezték olvasóink a múlt hét má­­sodik felében. Arra panaszkodtak, hogy nem úgy néznek ki a kukák, mint amelyeket időben kiürítettek. A környéken az a hír járta, hogy létszámhiánnyal küzd a szolgáltató, ezért nem történik meg időben a szelektív szemét elszállítása.

Megkérdeztük a problémáról a területen illetékes Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft.-t, hogy valóban létszámhiányról van-e szó.

Több körzetben csúsztak

Kiderült, hogy a csúszásnak két oka is van. Ezek egyike valóban az, hogy jelenleg nincs elég ember, aki időben elvégezze a munkát, de a hétvégén az említett körzetben is kiürítették a szelektív kukákat.

Kiürítették a Retek és Tarján széle utcában a szelektív kukákat, amelyek túlcsordultak a múlt héten. Fotó: Frank Yvette

– A kialakult létszámhiány miatt sajnos több körzetben is csak csúszva, pénteken és szombaton tudtuk pótolni az elmaradt szelektívhulladék-elszállítást. Ez elsősorban a lakótelepi szelektív hulladékszállítást érintette, mert ott folyamatosan az utcán vannak az edények, és a szállítás pótlásáról nem kellett külön értesítenünk a lakosságot, hogy helyezzék ki edényeiket – magyarázta Rozsnyai János, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. szállítási és logisztikai részlegvezetője.

Keresik a munkaerőt

A részlegvezető lapunkat arról is tájékoztatta, hogy folyamatosan keresik az embereket a fel­adatra. A környezetgazdálkodás Facebook-oldalán mi is találtunk vonatkozó álláshirdetést.

– Társaságunk a pandémia idején is stabil foglalkoztató volt, nem kellett munkaidőt csökkentetnünk, és a fizetéseket is minden hónapban idejében kiutaltuk a munkaválla­lóknak. Folyamatosan jelen va­­gyunk álláshirdetésekkel az írott és az online médiában, hogy mielőbb pótoljuk a kiesett jelentős számú munkaerőt

– tette hozzá.

Tapossa laposra!

A problémának ez a része re­mélhetőleg megoldódik idővel – van viszont egy másik ok, amiért gyorsan megtelnek a szelektív gyűjtők. Ennek megszüntetésében a szegediek se­­gíthetnének a legtöbbet. A nagy térfogatú hulladékokat úgy kellene elhelyezni a szelektív kukákban, hogy azokat előtte laposra tapossák, hogy kevesebb helyet foglaljanak. mint megtudtuk Rozsnyai Jánostól, sajnos jellemző, hogy a lakosság ezt nem teszi meg. A kartondobozok, PET-palackok úgy kerülnek a gyűjtőbe, ahogy vannak, így aztán a levegő foglalja le a kuka hasznos űrtartalmát. Erre Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. vezetője is panaszkodott korábban a belvárosi utcai szemetesek kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában