A Covid miatt is fontos volt

2021.06.01. 16:21

Tüdőszűrést szerveztek Szegeden a hajléktalanoknak – Fotók

A mélyszegénységben élők és az otthontalanok tüdejét is díjmentesen vizsgálták meg hétfőn a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mobil Tüdőgondozó és Szűrőállomásán. Ez kiemelten fontos volt a koronavírus miatt is, hiszen annak leggyakoribb szövődménye a légzési elégtelenség.

Kiss Anna

20210531 Szeged MaA dolgozóknak is ingyen végezték el a tüdőszűrést a buszban. Fotó: Karnok Csabagyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Hajléktalanellátó Központja ingyenes tüdőszűrést szervezett az Alsó kikötő sorra.Képen: Az alkalmazottak szűrése.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Hajléktalanoknak és mélyszegénységben élőknek tartottak díjmentesen tüdőszűrést hétfőn a Máltai Egészségügyi Centrumnál, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mobil Tüdőgondozó és Szűrőállomása várta az érintetteket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Hajléktalanellátó Központja által szervezett szűrésen a város által fenntartott összes ellátó gondozottja részt vehetett, valamint a velük foglalkozó szociális dolgozók is.

A vizsgálat a koronavírus-világjárvány miatt kiemelt szerepet kapott, mivel a Covid19 leggyakoribb szövődménye a légzési elégtelenség, amelynek súlyos esetben lehet oka a fertőzés következtében kialakult tüdőgyulladás is.

Czibulya-Oláh Tímea intézményve­zető lapunknak elmondta, elő­­zetes regisztráció alapján le­hetett részt venni a vizsgálaton, ez alapján 130-140 személyt vártak, 60 százalék fedél nélküli és mélyszegénységben élő, a többiek pedig velük nap mint nap foglalkozó dolgozó volt. Hozzátette, ez is azt mutatja, hogy a hajléktalanoknak is fontos az egészségmegóvás, éppen emiatt a koronavírus elleni védőoltást is igényelték.

Megjegyezte, múlt héten 30 gondozottjuk kapta meg a vakcinát, amiben a központ volt a segítségükre, hiszen ők nem rendelkeznek a regisztrációhoz szükséges telefonszámmal és e-mail-címmel sem.

Az intézményvezető kérdé­sünkre elmondta, hogy a mostani tüdőszűrés abban is segít az érintetteknek, hogy ha már átestek a fertőzésen, de nem tudtak róla, vagy lábon kihordták, és esetleg maradtak nyomai, ak­­kor azt észleljék, és megfelelő szakorvoshoz irányítsák őket. Elárulta, rendszeressé szeretnék tenni a szűrővizsgálatokat az intézményben.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat már több mint 25 éve járja az országot a szűrőbusszal és végzi hajléktalan emberek rendszeres, nagy létszámú szűrését. Mivel hazánkban a halálozások egyik vezető oka a krónikus obstruktív tüdőbetegség, ezért légzésfunkciós vizsgálatot is végeznek a megelőzés érdekében egy-egy kitelepülés alkalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában