Két hetet csúsztak a fejlődésben a palánták

2021.06.01. 17:42

Zajlik a nyári virágosítás Szegeden

A hideg idő miatt a szegedi közterek nyári virágosítása is kitolódott: a palánták lassabban fejlődtek, a kétnyáriak, tulipánok később virágoztak el. Most már zajlik a virágcsere, a legnagyobb mennyiségben begónia kerül ki az utcákra, terekre.

Farkas Judit

Szeged, 20210601. A hideg miatt a nyári virágokat két héttel késõbb ültetik ki Szeged közterületein. Képen: Széchenyi téren már ültetnek. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A napokban olvastuk, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzése szerint a hűvös idő miatt a növények két héttel le vannak maradva a fejlődésben. Az elmúlt hetekben, ahogy tapasztalhattuk, 3-5 fokkal volt hidegebb a napi középhőmérséklet az átlagoshoz képest. Ez a szegedi közterek nyári virágosítására is kihatott.

– A hideg tavasz miatt a kertészetekben nem fejlődtek megfelelő iramban a palánták, így két hét késéssel tudtuk átvenni azokat a múlt héten, és kezdhettük meg az ültetést – magyarázta lapunknak Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. vezetője.

A Széchenyi téren ültették ki az egynyári virágokat. Fotó: Frank Yvette

Később kezdődött el a kétnyári virágok és a tulipánok virágzása is, de cserébe hosszabban tartott. Ugyanez érvényes az évelő nősziromra is, ami ritkán produkál ilyen bő és hosszú virágzást – ezt városszerte láthattuk gyalogos terelőszigeteken, körforgalmakban.

Az egynyári virágok ültetését május 27-én kezdték a Széchenyi téren. István és Gizella, IV. Béla és Klebelsberg Kúnó szobra körül már az új növényeket lehet megcsodálni, június 1-jén a Széchenyi szoborkertnél ültettek. Jövő hét szerdáig a tervek szerint kikerülnek a virágok a Dugonics és az Aradi térre, az Égő aranyhoz, a Szent István és a Rákóczi terekre is.

Idén 37 ezer egynyári növényt ültetnek ki, a legnagyobb mennyiségben begónia- és kúpvirágfajtákat, előbbiből 7385, utóbbiból 5700 darabot.

Nő a nyári ágyásokban papagájvirág, sárkányszárny begónia, egyiptomi csillagcsokor, ezüst kakassarkantyú és mexikói napvirág is, valamint a tévesen sárga bakopaként is ismert mecardonia. Ezek október közepéig díszlenek, majd kétnyáriak – árvácska, viola, nefelejcs – kerülnek a helyükre. A Belvárosi hidat, Tarjánt és Kiskundorozsmát már díszítik a muskátlik, amelyek a szegedi városháza ablakába is kikerültek május második felében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában