Ne rántsuk félre a kormányt

2021.07.23. 10:00

Autósok figyelem! Akár nappal is őzek ugorhatnak az útra

A párzási időszak miatt az őzek jóval aktívabbak a nappali időszakban. Íme néhány tipp, mi a teendő, ha az utakon találkozunk velük.

Munkatársunktól

Szeged 2021.07.22. Sándorfalvi út vadveszély figyelmeztető tábla Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Augusztus közepéig fokozott figyelemmel érdemes vezetni a megyében is, mert az utakra őzek ugorhatnak ki a párzási időszak alatt.

Az állatok ilyenkor jóval aktívabbak nappal a megszokottnál, keresztezhetik a közutakat – erre az Országos Magyar Vadászati Védegylet hívta fel a figyelmet. A bakok a sutákat űzik, vagy másik bakot kergetnek el a területükről, és jóval figyelmetlenebbek, óvatlanabbak, mint rendes esetben. A nagyvadgázolások jó része ebben az egy hónapban történik az országban.

Ne csak ott vezessünk fokozott figyelemmel augusztus közepéig, ahol tábla jelzi a vadat. Fotó: Török János

Tavaly, a 2019–2020-as vadászati évben 6734 nagyvadat ütöttek el az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint, ezek 76 százaléka őz volt. Ez a legelterjedtebb nagyvadfaj nálunk, országos állományát 375 ezer fölé becsülik.

A balesetek jelentős részét megelőzhetjük, ha betartunk néhány szabályt. Ne csak a táblával jelzett útszakaszokon, hanem mindenhol vezessünk fokozott figyelemmel, rosszul belátható útszakaszon, rossz látási viszonyok között lassabban menjünk, és ha egy őz megjelenik az úton, számítani kell rá, hogy egy másik is követi.

Lassítsunk, dudáljunk! Ha elkerülhetetlen az ütközés, inkább vészfékezzünk, mint hogy félrerántsuk a kormányt.

A másik sávba átsodródva még nagyobb baj történhet. Ütközés esetén hívni kell a rendőrséget, mert a vadelütés balesetnek számít.

A területen gazdálkodó vadásztársaságot is értesíteni kell, erről általában gondoskodik a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában