Újabb autót tört össze egy ág

2021.07.11. 11:26

Horváth: Minek kell történnie, hogy az önkormányzat komolyan vegye az öreg fák veszélyét?

Legyen óvatos mindenki, aki a hódmezővásárhelyi önkormányzat mártélyi üdülőterületén sétál. A szakember azt javasolja, hagyják kint a faluban az autóikat. Ha erősödik a szél, akkor pedig vigyázzanak, mert bármikor leszakadhatnak a már 30 éve vágásérett fák ágai.

Kovács Erika

Ez a baleset áprilisban történt. A szerencsén múlt, hogy az emberek el tudtak ugrani az ág alól. Archív Fotó: Kovács Erika

A napokban ismét történt egy baleset a mártélyi üdülőterü­leten. Ezúttal a kiszombori ön­kormányzat üdülőjének kertjében lévő fáról tört le egy vaskos ág, ami totálkárossá zúzta a kívül parkoló autót. Ez a fa is nagyjából olyan idős, mint az üdülőterület többi fája. Lapunk munkatársa is szemtanúja volt, amikor idén áprilisban a sétány egyik fájáról szakadt le egy ág, ami szintén egy parkoló autót károsított meg. Sokan sétáltak arra, csak a szerencsének és egy erős hangú idős férfinak volt köszönhető, hogy nem történt tragédia.

Akkor megkérdeztük Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét, tervezik-e a fák átvizsgálását. Azt mondta, az önkormányzatnak nincs arra pénze, hogy minden évben úgynevezett fakoppos, vagyis ultrahangos favizsgálatot végeztessen.

Ez a baleset áprilisban történt. A szerencsén múlt, hogy az emberek el tudtak ugrani az ág alól.
Archív Fotó: Kovács Erika

– Pénteken reggel szóltam, hogy a kint lévő kollégák fi­­gyelmeztessék az üdülőterületen lévőket a fák veszélyeire – mondta Sirkó Zoltán kertészmérnök, önkormányzati tanácsadó.

– A mártélyi üdülőterület nemcsak a vásárhelyi önkormányzat kezelésében van, hanem egyes részei a vízügyé, a nemzeti parké, illetve magántulajdonosoké. Az üdülőterület faállománya túltartott, 60 év körüli nemes nyár, amiket már legalább 30 éve ki kellett volna vágni – említette meg Sirkó Zoltán. Hozzátette, az öreg, tájidegen fákat az aszály még veszélyesebbé tette. Azt tanácsolta, szeles időben az üdülőterületre látogatók kerüljék el a nagy fák kö­­zelségét, az autóikkal is in­kább az üdülőterületen kívül parkoljanak. Készülnek a táblák is, amelyek felhívják a kilátogatók figyelmét a veszélyre.

– Forrást kell találni a fák át­vizsgálására, ez nem kérdés. A város 3. alpolgármestere egyébként nemrég azt nyilatkozta, hogy ilyen jó helyzetben még nem volt az önkormányzat. A hangrezgető tálra is jutott 1 millió forint. Akkor keresni kell a fák átvizsgáltatására is. Minek kell történnie, hogy az önkormányzatunk komolyan vegye a mártélyi üdülőterület öreg fáinak veszélyeit? – kérdezte Horváth Zoltán fideszes önkormányzati képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában