Hosszú kihagyás után újra van lehetőség

2021.07.05. 13:51

Külföldi utazások a koronavírus árnyékában

A hosszú kihagyás után ismét mehetünk nyaralni, legalább a közeli országokba. Az előrejelzések szerint idén a külföldre indulók elsősorban Horvátországba, Szlovéniába, Görögországba és Ausztriába utaznak.

K. A.

Népszerű úti cél Horvátország. Idén sokan indulnak a tengerhez, de nem árt az óvatosság. Fotó: Csapó Balázs/MW

Fotó: Csapó Balázs

Az Europ Assistance Magyarország becslései szerint a hazai lakosság többsége inkább a belföldi utazás mellett voksol ezen a nyáron. Azok közül, akik külföldre indulnak, az egyik legnépszerűbb célpont idén is Horvátország. Itt a leggyakoribb ok, ami miatt orvosi ellátásra szorulnak a magyar turisták, az elsősorban a tengeri sünök okozta sérülések, a medúzacsípés, de gyakran előfordul az óvatlan napozás miatti leégés is. A kiutazók második számú kedvelt nyári turistacélpontja Görögország, ahol viszont – mivel sokan bérelnek motort a szigetek bebarangolásához – kiemelkedően sok a robogóbaleset.

A szakemberek két új jelenségre is felhívják a figyelmet. Az egyik, hogy míg korábban jó előre, akár már fél évvel a tervezett utazás előtt szerették megkötni biztosításukat az kiutazók, a bizonytalan körülmények miatt most szinte az utolsó pillanatig kivárnak.

Népszerű úti cél Horvátország. Idén sokan indulnak a tengerhez, de nem árt az óvatosság. Fotó: Csapó Balázs/MW

A másik jelenség is egy friss tapasztalat. Azok, akik az elmúlt egy-másfél évben külföldre utaztak és valamely okból segítségre volt szükségük, csak a legszükségesebb – és súlyosabb – esetekben fordultak orvoshoz. Ennek az lehet az oka, hogy tarthattak attól, hogy az orvosi várótermekben esetleg megfertőződnek, így csak végső esetben keresték fel a rendelőt.

Az idei nyaralási szezon alapvető jellemzője a koronavírus által generált bizonytalanság. Napról napra, országról országra változik a járványhelyzet, ami alapján gyorsan módosulhatnak a beutazási feltételek a kiszemelt célországba. Emellett az indulni készülő, vagy partnere is megfertőződhet, ami az utazás meghiúsulását vagy megszakítását okozhatja. Ebben a helyzetben a korábbinál is fontosabb, hogy az érintettek pontos információkkal rendelkezzenek arról, hogy biztosításuk milyen, a járványhoz kapcsolódó védelmet nyújt.

– Az idén kötött utasbiztosítások kapcsán az ügyfelek zöme kiemelt figyelmet szentel a Covid–19-fedezeteknek: egy közelmúltban végzett alkuszi felmérés alapján az utazásra készülők 81 százaléka enélkül nem is hoz döntést

– magyarázta Molnár László.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnökségi tagja hangsúlyozta, különösen a betegség kapcsán felmerülő költségek térítése, illetve az útlemondáshoz, megszakításhoz kapcsolódó lehetőségek iránt nagy az érdeklődés. A társaságok a biztosításokban szereplő sürgősségi orvosi, illetve kórházi ellátási költségeket a koronavírus-fertőzés esetén ugyanúgy térítik, mint más megbetegedések esetében. A Konzuli Szolgálat által járvány miatt nem javasolt célországokban azonban ez biztosítófüggő.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Teljes védelmet az uniós Európai Egészségbiztosítási Kártya is csak utasbiztosítással kiegészítve nyújt. Az ellátáshoz közvetlenül kapcsolódó költségeket fedezi – beleértve a koronavírus-betegséget is –, ugyanakkor nem téríti például a betegszállítás költségeit, a társak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos kiadásait vagy a poggyászkárt. És a kiemelt jelentőséggel bíró 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújtja a bajba került utasnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában