Kiszombor

2021.08.04. 13:50

Boszorkányos szabadulószoba nyílt sok fejtörővel Zomboron

Kiszomboron mindig történik valami, pláne nyáron. Akinek túl forró élmény a falu határában a Kukorica Útvesztő, azok a helytörténeti gyűjtemény hűvös pincéjében kereshetnek más jellegű szórakozást.

Tóth A. Péter

Fotó: Tóth A. Péter

– Nagyon örülünk, hogy Kiszomboron is nyílt egy szabadulószoba. Hatalmas élmény volt számomra, igaz, hogy a kilencéves kisfiam sokkal többet tudott hozzátenni a feladványokhoz, mint én – mesélte lapunknak Harmathné Apjok Kitti, aki korábban sikeresen kijutott a pincéből.

Denevérek és koponyák

Prónai Éva tanárnő a pandémiás időszak online oktatása idején egyfajta digitális szabadulószobával lepte meg a kiszombori diákokat. Már akkor pozitív visszajelzéseket kapott, és arra gondolt, hogy a település életét színesíthetné egy igazi szabadulószobával.

Fotó: Tóth A. Péter

– A cél az, hogy a családok, baráti társaságok, kollégák egymással együttműködve izgalmas perceket tölthetnek, és közös élményekkel gazdagodhatnak. Kezdeményezésemben a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör látott fantáziát, és közölték, hogy látnak esélyt a megvalósításra – mondta lapunknak Prónai Éva.

A Helytörténeti Gyűjtemény pincéjében koponyákkal, sejtelmes zenével, denevérekkel és nem utolsósorban egy komplett történettel várják a szabadulni vágyókat. A névtelen fiú történetének nyomába eredve kell a játékosoknak megtalálni a kivezető utat, minden apró jel és nyom fontos részleteket árulhat el.

– Nagyjából egy-másfél óra alatt lehet megoldani a feladatokat, kívülről itt nézzük a képernyőn, hogyan haladnak a versenyzők. Ha elakadnak, és szükséges, innen tudunk segíteni nekik. Eddig mindenki szerencsésen kijutott a pincéből – fűzte hozzá a pedagógus.

Kódfejtés a sötétben

– Először azt hittem, lesz úgy 4-5 feladvány, amit meg kell oldani. Nem gondoltam, hogy tíz nehéz feladaton kell végigmenni a sötétben – mesélte a harmadikos Kökény Kálmán. A fejtörők megoldásán keresztül vezet az út a számkombinációs ajtóhoz, amelyen keresztül visszanyerhetik a résztvevők szabadságukat.

Fotó: Tóth A. Péter

A szervezők szerint a gyerekeknek kevesebb gondot okoznak a feladványok, mint a felnőtteknek.

– Többfelé jártunk már szabadulószobában, de eddig ez tetszett a legjobban. Másfél óra van a kijutásra, 55 perccel rekordot döntöttünk. Nagyon megdolgoztatták az agyunkat. Az unokatestvéremmel és bátyámmal jöttünk, remekül szórakoztunk – fogalmazott Szeles Brigitta.

– Mindenkinek jutott feladat, igazi csapatmunka a kijutás – vette át a szót Mandák Enikő. Hozzátette, összedolgoztak, senki sem álldogált tétlenül.

Önkéntesek összefogása

– A 2000 forintos belépő jelképes összeg, ennyiért egyszerre 5 fő játszhat. Az összeg adomány, amellyel a vendégek a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör munkáját segítik – hangsúlyozta az ötletgazda. Prónai Évának a szabadulószoba létrehozásában Bajnóczi János és Endrész Erzsébet segített. A kivitelezésben Eszik Annamária és Hegyes Balázs, a művelődési ház részéről pedig Bódi Marianna és Zomboriné Szabó Klára nyújtott támogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában