2021.08.11. 17:00
Valóra vált álom – Hűs dinnye hűtő nélkül
Forró nyári napokon ízletes csemege a mézédes dinnye.
Fotó: Tóth A. Péter
Görög vagy sárga? Kinek-kinek ízlése szerint. Mindkettőben sok a vitamin és az emberi szervezet számára hasznos anyag. A görögdinnye magas káliumtartalmával szinte átmossa a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, magas víztartalma serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat.
A görögdinnye elnevezése egyébként nem a mediterráneum népére, hanem arra utal, hogy könnyen elgurulhat.
A magyar néphagyomány is megemlékezik a dinnyéről, a régiek szerint a dinnye Lőrinc napjától, augusztus 10-től kezdve már nem olyan finom, mert Lőrinc „belepisil”. Ha Lőrinckor esik, a sárgadinnye magja, belső része lucskos lesz. A megállapítás ma nem tűnik igaznak, hiszen ilyenkor javában tart még a dinnyeszezon.
Augusztusra érnek be a görögdinnyék, elképzelhető, hogy őseink a szeptember 5-ei Lőrinc napra gondoltak a nedves hasonlattal. Régen az alföldi tanyákon az ásott kutakba vödörben leengedték a dinnyét, így hűtötték a nyári melegben. A görögdinnye elnevezése egyébként nem a mediterráneum népére, hanem arra utal, hogy a dinnye könnyen elgurulhat. A lédús gyümölcsöt csak felvágása után, és legfeljebb 3-4 napig szabad hűtőben tárolni. Az egész dinnyéket célszerűbb szobahőmérsékleten tartani, így a lédús gyümölcs megőrzi antioxidáns tartalmát.