Görög vagy a sárgadinnye a kedvenc?

2021.08.11. 17:00

Valóra vált álom – Hűs dinnye hűtő nélkül

Forró nyári napokon ízletes csemege a mézédes dinnye.

Tóth A. Péter

Fotó: Tóth A. Péter

Görög vagy sárga? Kinek-kinek ízlése szerint. Mindkettőben sok a vitamin és az emberi szervezet számára hasznos anyag. A görögdinnye magas káliumtartalmával szinte átmossa a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, magas víztartalma serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat.

A görögdinnye elnevezése egyébként nem a mediterráneum népére, hanem arra utal, hogy könnyen elgurulhat.

A magyar néphagyomány is megemlékezik a dinnyéről, a régiek szerint a dinnye Lőrinc napjától, augusztus 10-től kezdve már nem olyan finom, mert Lőrinc „belepisil”. Ha Lőrinckor esik, a sárgadinnye magja, belső része lucskos lesz. A megállapítás ma nem tűnik igaznak, hiszen ilyenkor javában tart még a dinnyeszezon.

Fotó: Tóth A. Péter

Augusztusra érnek be a görögdinnyék, elképzelhető, hogy őseink a szeptember 5-ei Lőrinc napra gondoltak a nedves hasonlattal. Régen az alföldi tanyákon az ásott kutakba vödörben leengedték a dinnyét, így hűtötték a nyári melegben. A görögdinnye elnevezése egyébként nem a mediterráneum népére, hanem arra utal, hogy a dinnye könnyen elgurulhat. A lédús gyümölcsöt csak felvágása után, és legfeljebb 3-4 napig szabad hűtőben tárolni. Az egész dinnyéket célszerűbb szobahőmérsékleten tartani, így a lédús gyümölcs megőrzi antioxidáns tartalmát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában