Új tanműhelyeket adtak át Szegeden

2021.08.30. 16:02

Korszerű eszközök és berendezések a Krúdyban és a Csonkában – Galéria

Az induló tanévben két szegedi iskolában, a Krúdyban és a Csonkában is új tanműhelyekben gyakorolhatnak a diákok a hétfőn átadott, összesen több mint 380 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően.

Kovács András

Fotó: Kuklis István

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Az Innovációs és Technológia Minisztérium, valamint a Szegedi Szakképzési Centrum anyagi hozzájárulásával a Csonka János Technikum T2 tanműhelyében 140 millió forintos fejlesztés valósult meg, a Krúdy Gyula Szakképző Iskolánál pedig 241 millió forintot fordítottak a cukrász, szakács és felszolgáló oktatás szakmai színvonalának növelésére.

A Csonkában elkészülő új tanműhely a specializált gép- és járműgyártás ágazatba tartozó szakmáknak, a karosszéria lakatosoknak és járműfényezőknek biztosít bő 300 négyzetméteren modernebb környezetet és technológiát. 23 millió forint jutott eszközfejlesztésre, ebbe belefért egyebek között a fényezőkabin, a színkeverő, a csápos autóemelő, a plazmavágó, több festékszóró, hegesztő- és fúrógép is.

Az autóipar rohamléptekkel változik, ezen belül óriás fejlődésen megy keresztül a járműfényezés is. Ezzel lépést kell tartani, hogy a tanulók piacképes ismeretekkel fejezhessék be a tanulmányaikat.

A Krúdyban új tankonyhát, cukrászkonyhát és tanéttermet alakítottak ki 161 négyzetméteren egy korábban más célra használt épületrészben, de felújították a már meglévő régi tankonyhát és tanéttermet is 87 négyzetméteren. A helyiségek felszerelésére, berendezésére, szakmai eszközök beszerzésére 79 millió forint jutott. Mára a modern készletnyilvántartó program és a szükséges informatikai eszközök is a diákok és az oktatók rendelkezésére állnak Krúdyban.

A fejlesztés lehetővé teszi a turizmus-vendéglátás ágazatban a képzési struktúra racionalizálásának befejezését.

A bővítést az is sürgette, hogy az elmúlt tanévtől önálló intézményként megszűnt az azonos profilú Hansági Ferenc Szakképző Iskola, és az beolvadt a Krúdyba.

Mindkét tanműhelyt hétfő délután adták át, az eseményeken megjelent Bódis József szakképzésért felelős államtitkár is. Beszélt a szakképzés megújulásáról, a növekvő tanulói létszámról, és arról hogy senkinek a kezét nem akarják elengedni. Fontos, hogy nyitott az út a felsőoktatás felé, és azt hangsúlyozta, ezek a tanműhelyek már a 21. századnak szólnak.

Erdélyi Margit a Szakképzési Centrum főigazgatója megköszönte a két iskola vezetőinek, hogy jól menedzselték a fejlesztéseket. Beszélt a duális képzés fontosságáról, amiben sokat segítenek majd a tanműhelyek.

Bartók Csaba, a szegedi városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság alelnökeként kiemelte, hogy a versenyképességről szólnak ezek a fejlesztések. Mindkét iskolában méltatta a szakmai versenyeken kiemelkedően teljesítő diákokat és persze a tanárokat, oktatókat.

A Csonkában Tóthné Biró Zsuzsanna igazgató az új tanműhely felszereltségének korszerűségét hangsúlyozta és azt, hogy ezek a normál nappali képzést éppen úgy hasznosan szolgálják, mint a felnőttoktatást.

A Krúdyban Molnár Zoltán igazgató azt emelte ki, hogy az iskola albérletről albérlete költözött, mielőtt a jelenlegi helyére került, majd felvette a Krúdy nevet. Beszélt arról, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelv tanítására, így diákjaik bárhol megállják a helyüket a világon.

Itt is megtörtént a szalagátvágás, majd utána a diákok által készített fine dining ételeket szolgáltak fel a vendégeknek az új tanétteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában