átadták a díszpolgári címet is

2021.08.09. 10:51

Napelemmel hűtik a templomot Pitvaroson – Fotók

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldotta meg a felújított pitvarosi templomot vasárnap, a búcsúi hálaadó szentmisén. Az azt követő önkormányzati ünnepségen átadták a díszpolgári címet.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Kint tombolt a kánikula, a 70 éves Nagyboldogasszony-templomban mégis kellemes volt a hőmérséklet, ugyanis a felújítás során napelemmel működtetett hőszivattyús rendszerrel látták el az épületet, ami nemcsak a téli fűtést, hanem a nyári hűtést is biztosítja. Ezáltal a megye első klimatizált templomává vált.

Ötvenmilliós felújítás

– A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól 34 millió forintot kaptunk, ezenkívül 15 millió forintot nyertünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának különböző pályázatain. A templomot teljesen felújítottuk belülről – tudtuk meg Kasuba Róbert plébánostól.

Kívülről 2013-ban újult meg az épület, belső felújítás viszont a kilencvenes években történt utoljára.

– Lecseréltük a tetőszerkezetet, szükségessé vált a villamos hálózat átszerelése. Az elektromos rendszert napelemmel működtetjük. A falakat vízmentesítettük, a padozat szigetelést kapott – sorolta a plébános.

Drága és hangos volt

A templomnak korábban hőlégbefúvásos fűtése volt, a kazánhoz gázolajat használtak. Drága volt és hangos, ezért csak a szentmisék előtt fűtötték fel a teret nagyjából 15-16 Celsius-fokra. A mise kezdetén kikapcsolták a berendezést, másképp nem lehetett volna hallani a prédikációt.

Az új fűtés hőszivattyús, a szükséges áramot a napelemekkel termelik meg. A rendszer lehetővé teszi, hogy nyáron ezzel hűtsék az épületet.

A templomot Kiss-Rigó László megyés püspök áldotta meg. A szentmisén adták át a Kiss Ferenc-díjat, amivel Fekete Jánosnét, Török Istvánnét, Horváth Csabánét és Oláh Kálmánt méltatták, Fiala Gyulánénak és Gőgh Károlynak pedig posztumusz ítélték oda az elismerést.

Köszöntőket tartottak

A szentmise után a Petőfi téren az önkormányzat ünnepségével folytatódott a program. Idén két házaspár ünnepli az 50. házassági évfordulóját. Wirth Pétert és feleségét, valamint Székely Miklós Józsefet és feleségét a képviselő-testület nevében Radó Tibor köszöntötte.

Pitvaros díszpolgára 2021-ben Lehoczky Anna, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lett.

Az önkormányzat köszöntötte az idén nyugdíjba vonuló pedagógusokat is, Bertáné Kecskeméti Katalin iskolaigazgatót, valamint Szüllőné Cződör Máriát és Danyiné Gőgh Évát, akik évtizedeken át oktatták és nevelték a pitvarosi diákokat.

Az ünnepségen avatták fel a második világháborús pitvarosi hősök emléktábláját is, melyet a Majó család kezdeményezésére és gyűjtése segítségével a család és az önkormányzat közösen készíttetett. A táblát Csonka Zsuzsanna evangélikus lelkész és Kasuba Róbert katolikus plébános áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában