Az egész bolygót szennyezi

2021.08.27. 06:58

Tele van Szeged is csikkel, pedig nemcsak mérgező, de műanyag is van benne

Kutatások alapján világszerte a leggyakoribb műanyagszennyezés a csikk, a méreganyagokon kívül ugyanis műanyagot is tartalmaz. Ez kerül leg­gyakrabban ki a természetbe, Szeged is tele van eldobált cigarettavégekkel: az okokat kerestük.

Farkas Judit

A dohányzás közterületre került, a csikkek száma régóta nem csökken Szegeden – ez világszerte a leggyakoribb műanyagszennyezés is a méreganyagok mellett. Illusztráció: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Már tizenöt éve is foglalkozott vele a Délmagyarország, mennyi csikk halmozódik Szeged közterein, és az utóbbi években sem javult a helyzet. 2020 és 2021 elején is megírtuk, csikktenger borítja a belvárost.

Az utóbbi években a csikkekben található méreganyagok miatt olvashattunk sokat erről a szennyezésről: egy darab cigarettavég akár ezer liter vizet is beszennyezhet – ezért nem szabad az esővízgyűjtő csatornákba sem dobni. Most a műanyag hulladékok kapcsán jutott arra több kutatás, hogy a műanyagszennyezés egyik legelterjedtebb formája a cigarettacsikk, hiába tippelnénk a Maroson, Tiszán is gyakran úszó palackokra.

A dohányzás közterületre került, a csikkek száma régóta nem csökken Szegeden – ez világszerte a leggyakoribb műanyagszennyezés is a méreganyagok mellett. Illusztráció: Kuklis István

A csikk is tartalmaz ugyanis műanyagot, a STOP amerikai dohányzásellenes szervezet becslése szerint körülbelül 1,3 milliárdan dohányoznak világszerte, és évente 4,5 billió csikk az, amitől nem megfelelően szabadulnak meg. Ez a leggyakoribb hulladék, ami a természetbe kerül.

A csikkek mennyisége nem csökkent érdemben Szegeden, írtuk meg januárban, amikor körülnéztünk Szegeden és Makón, ahol kötelezővé tették a maszkviselést közterületen.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója akkor elmondta, nem a kukák hiánya tehet a csikktengerről, 2200 darab van belőlük, és a köztéri szemetesek nagy részén van csikkgyűjtő vagy fémcsík, amin el lehet nyomni a cigarettát.

A megállókban tilos rágyújtani, pedig itt csikkgyűjtős, fémcsíkos kukát is találunk, mégis az útra dobálják a csikkeket.

Az igazgatótól most megtudtuk – és belvárosi sétánk során mi is tapasztaltuk –, hogy a helyzet nem változott. A rágógumi után a csikkeket a legnehezebb eltávolítani a térkövek réseiből: ha beszorul oda, csak egyenként lehet kiszedni. Az, hogy közterületre került ki a dohányzás, még inkább megnöveli a csikkek számát.

A cégek, üzletek nagy része nem alakít ki dohányzót a munkatársaknak, ők is az utcára kényszerülnek, és nem mindenki tesz ki hamutálat.

A belvárosi teraszok egy részénél sem ügyelnek a hamutálra, és a szétdobált csikkeket aztán a zöldterületre, a mulcs közé söprik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában