Helyi közélet

2021.09.27. 19:15

Bartókra emlékezik Makó

Egyhetes rendezvény tiszteleg a 140 esztendeje a közeli Nagyszentmiklóson született Bartók Béla emléke előtt Makón, a nevét viselő helyi művészeti iskolában. Az ünnepségsorozat hétfőn koszorúzással kezdődött.

Szabó Imre

Az ünnepségsorozat koszorúzásokkal kezdődött. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A világhírű zeneszerző, zongoraművész és tanár Bartók Béla emlékezete fontos a makóiak számára, hiszen ebben térségben nevelkedett, sokat járt a Maros-parti városban és szűkebb környékén, illetve mind a mai napig az ő szellemisége szerint oktatják zenére az itt élő gyerekeket. Szobra a helyi általános iskola művészeti tagintézménye előtt áll, amely a nevét viseli. De a máig eleven kötődést jelzi az is, hogy a kiszombori határátkelőnél nagyon sok makói kerékpározik át Nagyszentmiklósra különböző kulturális események kapcsán.

Most egy egyhetes ünnepségsorozattal tisztelegnek az emléke előtt, születésének 140. évfordulója alkalmából. Hétfőn megkoszorúzták a Szegedi utcai művészeti tagintézmény előtt álló bronz Bartók-szobrot, illetve a neves makói zenepedagógus, Istók Margit emléktábláját. Rónai Dániel, a Makói Általános Iskola művészeti tagintézmény-vezetője elmondta lapunknak: ezen kívül kedden Németh Kira zenetudós tart előadást Bartókról, majd a Koronában a Zene világnapját köszöntik koncerttel.

Az ünnepségsorozat koszorúzásokkal kezdődött. Fotó: Szabó Imre

Szerdán Nagy Gábor néprajzkutató beszél Bartók és a népzene kapcsolatáról, illetve zongoraavató koncertet tartanak, csütörtökön pedig a diákok zenei akadályversenyére és a tanárok koncertjére kerül sor. Pénteken pedig Bárdi Andrea alkotó jóvoltából szobrot avatnak és az egykori növendékek adnak hangversenyt.

Rónai Dániel azt mondta, az egyhetes rendezvénnyel szeretnének diákjaiknak olyan élményeket nyújtani, amelyek által büszkék lehetnek a tagintézmény névadójára. A művészeti iskolának több mint négyszáz diákja van és továbbra is kiemelkedő szellemi műhelye igyekszik lenni a térségben a zene, a néptánc és a képzőművészet oktatásának, ápolva Bartók szellemiségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában