Aikido-konferencia Makón

2021.09.05. 16:09

Makó az aikido egyik hazai központja

A távol-keleti eredetű harcművészet, az aikido művelői rendeztek a hét végén Makón országos konferenciát a József Attila Könyvtárban. A rendezvényen sok minden szóba került, ami kapcsolatba hozható a sportággal.

Szabó Imre

– A harcművészetben szabályok, kötöttségek vannak. Hagyománytiszteletre neveli az embert és tartást ad neki. Ez a mai, felgyorsult, felszínes világban nagyon fontos, és erre az európai embernek is szüksége van

– mondta többek között Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, volt honvédelmi miniszter a szombati makói Aikido-konferencia nyitó előadásán.

Simicskó István maga is műveli a harcművészet egyik ágát. Fotó: Szabó Imre

Immár hatodik alkalommal találkoztak azok, akik az aikidot, illetve a többi távol-keleti eredetű harcművészeteket művelik, illetve érdeklődnek iránta. A rendezvényre szerte az országból érkeztek előadók; a József Attila Könyvtárban nem csak a sportág történetéről esett szó, hanem például arról, is, miként jelent meg elsőként a médiában Magyarországon, illetve milyen összefüggése van a pszichológiával.

A rendezvényt Márton Imre, a Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország általános elnöke nyitotta meg, mint házigazda. A Délmagyarországnak azt mondta, a konferenciára azért van szükség, mert nem elég, hogy az aikido művelői a tatamin kiválóan megállják a helyüket. Az is fontos, hogy ehhez járuljon egy széles körű tájékozottság általában a sporttal, az egészséges életmóddal vagy éppen az egyesületi élet jogi szabályozásával kapcsolatban. A tanácskozás szakmai rangját pedig az is emelte, hogy az előadók közül többen az Eötvös Loránd Tudományegyetemről érkeztek.

A hasonló konferenciákból egyébként az utolsó ötöt Makón rendezték. Ez alighanem azt jelenti, hogy a hazai aikido-mozgalom elismeri a makóiak tevékenységét. A Makó Budo Klub soraiban jelenleg mintegy 60-70-en művelik a harcművészetnek ezt az ágát különböző korcsoportokban, és sokan figyelemre méltó fokozatot értek el benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában