a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság készíttette

2021.09.15. 15:12

Tűzoltók emléktábláit avatták fel Makón – Fotók

Két emléktáblát avattak laktanyájuk falán szerdán délelőtt a makói tűzoltók: az egyiket azért, mert 25 éve költöztek át jelenlegi helyükre, a másikat pedig egykori parancsnokuk, Urbán József tiszteletére, akinek szívügye volt az új laktanya.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Az ünnepségen, amelyen köszöntőt mondott Farkas Éva Erzsébet polgármester, a Bartók-iskola növendékei pedig műsort adtak, Balogh Róbert alezredes, a jelenlegi parancsnok emlékezett vissza a negyedszázada történtekre.

Mint elhangzott, a makói tűzoltók az 1950-es évektől a régi városháza egyik szárnyát használták, ott azonban igen spártaiak voltak a körülmények, a hely pedig egyre szűkösebbé vált, ahogy gyarapodott az állomány és a technika. Több helyszín is felmerült, mint lehetséges új laktanya, végül 25 éve az egykori munkásőrség központját alakították át, illetve bővítették ki erre a célra, ahol a mentők is helyet kaptak.

– Az új laktanyát Hajós Tibor és Bakos János tervezte meg, a kivitelező a hódmezővásárhelyi Építészmester Kft. volt. A beruházás összesen 160 millióba került; az 5 ezer 200 négyzetméteres telken 2 ezer 300 méternyi lett a hasznos beépített terület – elevenítette fel a részleteket Balogh Róbert.

Az emléktáblákat két volt parancsnok, Szabó Ferenc és Fejes István leplezte le, és nem csak a polgármester, illetve a tűzoltók jelenlegi vezetői koszorúzták meg, de Urbán József hozzátartozói is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában