Ásotthalom

2021.10.21. 15:27

A déli határszakaszt védő cseh és magyar rendőrökkel tartottunk – Fotók, videó

A szemünk láttára tartóztattak fel 30 illegális bevándorlót a cseh és a magyar rendőrök csütörtök délelőtt Ásotthalom külterületén. December közepéig ötven cseh egyenruhás segíti a déli határszakasz védelmét.

Kiss Anna

Csütörtökön a magyar és a cseh rendőrökkel tartottunk, akik 30 migránst állítottak meg Ásotthalomnál. Fotók: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Vasárnap óta ötven cseh rendőr segíti a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon. A cseh egyenruhások két hónapig működnek közre az illegális határátlépők feltartóztatásában, főként a Szeged és Kiszombor Határrendészeti Kirendeltségek illetékességi területén. Csütörtökön mi is elkísértük egy darabon a magyar és a cseh egyenruhásokat Ásotthalom külterületén, ahol főként az erdős területeket járták be.

Közben azonban riasztás érkezett, egy másik erdős részen 30 fős migránscsoportot állítottak meg a rendőrök, és erősítésre volt szükségük.

A csoportban azonban nemcsak fiatal férfiak voltak, hanem idősek és nők is velük tartottak, sőt volt olyan, aki a gyermekét is magával hozta. A cseh és a magyar rendőrök együttműködése által azonban sikerült megállítani őket abban, hogy tovább haladjanak az országban.

Csütörtökön a magyar és a cseh rendőrökkel tartottunk, akik 30 migránst állítottak meg Ásotthalomnál. Fotó: Karnok Csaba

Csütörtökön egyébként nemcsak itt tartóztattak fel migránsokat, hanem Apátfalva, Szeged-Gyálarét, Ásotthalom és Ruzsa külterületén is. Először 0 óra 30 perckor 17, 1 óra 30 perckor 20, 3 óra 30 perckor szintén 20 és 5 óra 40 perckor 16 határsértőt állítottak meg a Nagylak Határrendészeti Kirendeltség, a Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Szentesi Rendőrkapitányság járőrei a honvédekkel és a cseh rendőrökkel együttműködve.

Ezt követően 7 óra 30 perckor 62 illegális határátlépőt tartóztattak fel Öttömös külterületén a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának járőrei a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival együttműködve.

 

A két hónapon át megyénkben szolgáló ötven cseh rendőr egyébként egy hete érkezett meg Szegedre, ahol a szombat reggel a felkészülés jegyében telt. Először oktatáson vettek részt, majd délután terepszemlét tartottak az érintett határszakaszokon. Vasárnap pedig megkezdték a közös szolgálatellátást a magyar határrendészekkel, és már ekkor csoportokba szerveződött illegális migránsokat tartóztattak fel.

Lapunknak arról számoltak be, hogy eddig tetszik nekik a magyar kollégáikkal közösen végzett munka, és az is, hogy ilyen területen dolgozhatnak, hiszen Csehországban teljesen mások a munkakörülmények.

Szeged előtt a fővárosban is köszöntötték a cseh rendőröket múlt pénteken. A fogadáson Kuczik János Zoltán rendőr vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy nemcsak Magyarország, hanem egész Európa biztonságát szolgálja a déli határok védelme, éppen ezért a magyar rendőrség mindent megtesz Európa biztonságáért.

Hangsúlyozta, az illegális migráció elleni küzdelemben fontos a nemzetközi segítségnyújtás, a magyar-cseh határvédelmi együttműködés pedig hozzájárul a két ország közötti jó kapcsolatok továbbfejlesztéséhez és a migráció megfékezéséhez is.

Leszögezte, folyamatosan nő a migrációs nyomás, hiszen míg 2019-ben 17 ezer, addig tavaly már 46 ezer, idén pedig már 90 ezer volt az illegális behatolási próbálkozások száma. 2019-ben 47, tavaly pedig 126 volt átlagban a naponta feltartóztatott migránsok száma, idén viszont már napi átlagban 315 bevándorlót állítanak meg az egyenruhások.

Kuczik János Zoltán hozzátette, az embercsempészek is sokkal aktívabbak, idén 915 eljárás indult ilyen tevékenység miatt, ami csaknem háromszorosa az előző év azonos időszakában tapasztaltnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában