3. Tágas Tér Fesztiválon

2021.10.07. 19:04

A jóság jegyében épül a sátorváros a Ligetben

A nagylelkűségre, a szolgálatra és a helytállásra irányul a reflektorfény péntektől vasárnapig az Újszegedi Ligetben. A 3. Tágas Tér Fesztivál sátorvárosában olyan közösségek, iskolák, civil szervezetek, vállalkozók és magánszemélyek mutatkoznak be, akiket az embertársaikért felelős magatartás jellemez. A színpadon előadásokkal és koncertekkel várják a látogatókat.

Koós Kata

Az első fesztiválon, 2015-ben több mint húszezer látogató töltekezett értékekkel. Fotó: Tágas Tér Fesztivál

Fotó: Tágas Tér Fesztivál

A Szegedi Ökumenikus Lelkészkör és a helyi Fokoláre Mozgalom tagjaiban a 2010-es évek elején ötlött fel a gondolat, hogy az emberiség legősibb, nemzeteken, kultúrákon és vallásokon átívelő erkölcsi normáját ünneplő fesztivált szervezzenek. Kezdeményezésük 2015-ben vált valósággá, az első Tágas Tér Fesztiválon több mint húszezer ember töltekezett értékekkel.

– Meggyőződésünk, hogy a lelke mélyén minden ember hinni akar a jóban és vágyik is rá, jelen korunkban azonban hajlamosak vagyunk ezt olykor elfelejteni. Vallási felekezettől, politikai hovatartozástól függetlenül hiszünk a jóság egyetemes értékének létezésében. Az alapvető szándékunk az volt, hogy bemutassuk a város azon intézményeit, vállalkozásait, szervezeteit, gazdáit, magánszemélyeit, akik az elvárhatón, a munkaköri kötelességeiken túl is embertársaikért tevékenykednek, lobog bennük az önzetlen nagylelkűség, a jóság nagyköveteinek tekinthetők – fejtette ki lapunknak Ferenczy Zoltán, világi szerzetes, a fesztivál egyik önkéntes szervezője.

Az első fesztiválon, 2015-ben több mint húszezer látogató töltekezett értékekkel. Fotó: Tágas Tér Fesztivál

Konkrét példaként egy zsombói zöldség- és gyümölcstermesztő esetét említette.

– Rescsik László paprikát és epret termel. Egy alkalommal egy kismama vásárolt nála. Mikor kimérte neki az epret, valami megbillent benne. Belegondolt, hogy hányszor permetezte azt a gyümölcsöt. E felismerés hatására egyik pillanatról a másikra, anyagi ráfordítást, időt és energiát nem kímélve átszervezte gazdaságát, átállt biotermesztésre. Nem a haszon, hanem a jóság motiválta – mesélte, majd hozzátette, fontos, hogy a város és a régió e jótékony szereplői megismerhessék egymást, hiszen valódi közösségként sokkal hatékonyabbak lehetnek.

– Tulajdonképpen a jóság hálózatának kiépítésén dolgozunk azzal, hogy lehetőséget biztosítunk a találkozásra, ismerkedésre, barátságok építésére – közölte.

A fesztivál résztvevőit péntektől vasárnapig ingyenes előadásokkal és koncertekkel várják az Újszegedi Szabadtéri Színpadon mások mellett Bedő Imre, Malek Andrea és a Magna cum Laude énekese, Mező Misi előadásában.

A Liget pedig sátorvárossá alakul, ahol közösségek, civil szervezetek, iskolák, vállalkozók, gazdák mutatják be tevékenységüket a nagyközönségnek.

Lesz továbbá bűvész, fafaragás, fizikai kísérleti, méhészeti, sőt villanyszerelési bemutató is, egészségügyi és kertészeti szaktanácsadás, póni lovaglás, kistraktorozás, családi futóverseny, társasjáték party és teaház is.

– Mottónk a nagylelkűség, a szolgálat és a helytállás, mely erényekről meggyőződésünk, hogy ragadósak. Minél több látogató lelkében kapnak lángra, annál hitelesebb és élhetőbb lesz szeretett városunk közössége – hangsúlyozta Ferenczy Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában