megtekintették a falu lengyel áldozatoknak emléket állító emlékművét is

2021.10.12. 17:13

Lengyel gazdák látogattak Ruzsára – Fotók

Biernacki Karol, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzuljának vezetésével lengyel gazdákból álló delegáció látogatott kedden Ruzsára, ahol többek között a település vízmegtartó megoldásaival ismerkedtek, megtekintették a falu lengyel áldozatoknak emléket állító emlékművét és a templom ereklyéit.

A. T. J.

A lengyel gazdák megtekintették a második világháborúban, a település közelében lezuhant lengyel katonáknak emléket állító emlékművet is. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A Homokhátság agrárhelyzetével, az elsivatagosodás okozta problémákkal és annak megoldásaival ismerkedtek Lengyelországból érkezett gazdák Ruzsán, akiket Biernacki Karol, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Megyei Levéltárának igazgatója, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja kalauzolt a településen. A vendégeket Sánta Gizella polgármester köszöntötte.

– Ruzsa vízmegtartó megoldásainak híre már az országhatáron túlra is eljutott – mondta a település vezetője. A LIFE-program célja, hogy javítsa a legsérülékenyebb magyarországi önkormányzatok éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét. Ennek részeként épült Ruzsán két tó, amelyekben az ivóvízminőség-javító programban keletkezett szürkevizet tisztítják.

A lengyel delegáció megemlékezett a II. világháborúban 1944. szeptember 11-én egy lengyel katonákat szállító repülőgép tragédiájáról, ami Ruzsa mellett zuhant le és hét áldozatot követelt. A tragédiának emléket állító szobrot, Brzózka Marek lengyel származású szobrászművész alkotását 2012-ben avatták fel.

A megemlékezésen a polgármester elmesélte, hogy a szobor átadása után fél évvel megkereste őket az egyik áldozat leszármazottja, aki el is látogatott Ruzsára és azt mondta, hogy megnyugvást nyújtott számunkra az emlékmű és annak szép környezete. A történet hallatán a lengyel csoport tolmácsa elsírta magát.

A lengyel–magyar jó kapcsolatok ápolásként Sánta Gizella bemutatta a település további, lengyel vonatkozású értékeit, Szent II. János Pál pápa és Szent Fausztina ereklyéit, amelyek az Urunk Színeváltozása templomban láthatók.

A szakmai programok részeként a Csongrád-Csanád Megyei Agrárkamara szakembere a térség agrárhelyzetét mutatta be, ebéd után pedig ellátogattak két ruzsai tóhoz és a gazdakör elnökéhez, aki egy helyi gazdaság működését mutatta be a lengyel vendégeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában