Darvasi Áron rendhagyó irodalomórája

2021.10.15. 15:46

Oidipusz is Dua Lipa-ra bulizott

Rendhagyó irodalomórákat tartott a héten a megyeszékhelyen Darvasi Áron szegedi származású színművész, rendező, zenész. A Tömörkény-gimnáziumban a görög drámákról beszélt modern, fiatalos stílusban.

Timár Kriszta

Darvasi Áron könnyed stílusban foglalta össze a diákoknak a bonyolult görög drámák tartalmát. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A veszélyhelyzet miatt munka nélkül maradt előadóművészek támogatására létrehozott Köszönjük Magyarország! program jóvoltából rendhagyó irodalomórákat tartott a héten Szegeden Darvasi Áron. A szegedi származású színművész, rendező, zenész pénteken a Tömörkény-gimnáziumban az Oidipusz királyról és az Antigonéról beszélt modern, fiatalos stílusban, így vélhetően az is megértette Szophoklész szövevényes és bonyolult drámáit, aki korábban elveszett a rengeteg szereplő és nehézkes szöveg erdejében.

– Azt szeretném ha jól éreznétek magatokat és menő képet kapnátok ezekről a művekről. Ha rájönnétek, hogy ez nem egy poros, antik cucc, hanem majdnem olyan izgalmas, mint a Trónok harca – kezdte óráját. Ezt követően felvázolta a Thébaiban játszódó drámák családfáját, majd Oidipusz életét.

Darvasi Áron könnyed stílusban foglalta össze a diákoknak a bonyolult görög drámák tartalmát. Fotó: Kuklis István

– Netflixet nézett, esténként eljárt és Dua Lipára bulizott, de egy este beszóltak neki, hogy mi van, te talált gyerek, úgyhogy másnap rákérdezett a szüleinél, hogy is van ez – foglalta össze a görög hős tragédiáját.

Antigonéval kapcsolatban pedig leszögezte: azért akart tragikus hős lenni, hogy vele együtt úgy elsüllyedjen ez a vérfertőző család, mint a Titanic.

Persze nem csak komolytalan dolgokról esett szó: Darvasi Áron például kifejtette, milyen válaszokat lehet adni érettségin arra a kérdésre, honnan érkezett a darab elején Antigoné, vagy arra, vajon tényleg eltemette-e testvérét. Mindeközben pedig azt is bemutatta, hogyan tudják az olvasók magukat szórakoztatni, miközben olvassák a darabot: például azzal, hogy elképzelik, hogyan vakarássza az álmos őr a fenekét, miközben a hősnő a darab elején besettenkedik mellette a palotába.

Darvasi Áron idén 10 ilyen órát tart: előad a Radnóti, a SZTE Gyakorló, a Kőrösy, a Kossuth Zsuzsa, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában