#karrier

2021.10.06. 12:04

Pályaválasztó fesztivál volt a Sportcsarnokban – Galéria

Csaknem 1500 diák vett részt a tegnapi műszaki pályaválasztó fesztiválon. Kipróbálhatták többek között a programozást, a motorszerelést, de akár vegyészkedhettek is.

T. K.

Szeged, 20211005. Mûszaki pályaválasztó fesztivál (SZSZC) a sportcsarnokban. Fotó Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Mi a Pálya? címmel műszaki pályaválasztó fesztivált tartottak a szegedi Sportcsarnokban. A rendezvényen a Szegedi Szakképzési Centrum 7 iskolája mellett a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum, illetve több cég és intézmény is standot állított, hogy bemutassák a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, miért jó műszaki területen elhelyezkedni, illetve mely szakmákban milyen érdekességeket lehet elsajátítani.

A kiállítók többsége figyelemfelkeltő dolgokkal készült. A legnagyobb sláger természetesen a virtuális világ volt: több helyen is kihasználták, hogy a mai fiatalok többségét a számítógépes játékokkal lehet leginkább lekötni. A Csonka-iskola standjánál például autókarosszériát lehetett VR-felszerelésben festeni – itt sokkal nagyobb sor állt, mint a valódi, kézzel szerelhető motor előtt. Többen hoztak programozható robotokat is: ezekkel szintén szívesen játszottak a gyerekek. És nagy volt az érdeklődés a 3D nyomtató iránt is, mellyel kapcsolatosan azt is megtudhatták az érdeklődők, milyen széles felhasználási köre lehet az így előállított tárgyaknak.

– Nem túl csajosak a programok, de azért vannak jó dolgok. Nekem például a Gábor Dénes iskola standjánál a forrasztás tetszett – mesélte Dorina. A Vörösmarty-iskola nyolcadikos diákja egyébként is ezt az iskolát nézte ki magának, igaz, inkább pedagógia szakon szeretne majd továbbtanulni.

– Jók a programok meg a hangulat is. Bár sulit még nem találtunk, ami tetszene – foglalta össze élményeit Dávid. A dózsás diák hozzátette, ő még csak hetedikes, így szerencsére van még ideje.

A rendezvényt három turnusban összesen mintegy 1500 diák látogatta meg. Amellett pedig, hogy ötletet kaphattak a pályaválasztáshoz, még nyerhettek is: aki a távközlés, informatika, gépészet, vegyipar, elektronika vagy elektrotechnika szakirányok közül legalább hármat kipróbált és lepecsételtette nyereménylapját, értékes ajándékokat is kaphatott.

A rendezvényt három turnusban összesen mintegy 1500 diák látogatta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában