Friss hírek a koronavírussla kapcsolatban

2021.10.07. 06:58

Van szegedi iskola, ahol kötelező a maszkviselés

Csaknem negyven új koronavírusos beteget találtak egy nap alatt Csongrád-Csanád megyében, ahol így már a járvány kezdete óta több mint 34 ezren kapták el a fertőzést. Közben több szegedi iskolában is kötelezővé tették a maszkviselést. Az oltásokat továbbra is folyamatosan lehet kérni, van elég vakcina az országban.

Munkatársunktól

A Juhász Gyulában is kell maszkot hordani, ha nem is mindenhol. Fotó: Török János

Fotó: Torok Janos

Azt még a múlt héten jelentették be, hogy keddtől mindenkinek kötelező a maszk viselése a Szegedi Tudományegyetem épületeiben. A rektori-kancellári együttes utasítása szerint az épületekben a maszk viselése a hallgatóknak és az oktatási személyzetnek is kötelező.

Van azonban néhány kivétel. A nagy légterű teremben tartott előadásokon az előadó, oktató nem köteles a maszkot viselni, ha legalább 2,5 méter távolság van közte és a hallgatók között. Szintén nem kötelező a maszk viselése bizonyos gyakorlati foglalkozásokon, a sportlétesítményekben sportolás közben, és olyan esetben, amikor csupán egy oktató és egy hallgató tartózkodik egy légtérben.

Az egyetemi épületek után szerdától már az összes olyan iskolában is kell maszkot viselni, amelyik az egyetemhez tartozik.

A Juhász Gyula Általános Iskola honlapján azt ír­­ták, hogy azután döntöttek a maszkviselésről, miután egyeztettek az SZTE Koronavírusügyi Operatív Bizottságával. A szabályrendszer itt is elég összetett.

  • Az óvodás gyermekeknek például nem muszáj, az óvodapedagógusoknak és a dajkáknak viszont kötelező a maszk.
  • Az alsó tagozatosoknak a tan­­termekben nem, mindenhol máshol viszont fel kell venniük a védőeszközt.
  • A felső tagozatos gyermekek­nek, a pedagógusoknak, valamint az összes alkalmazottnak pedig a tantermekben és az intézmények közösségi te­­reiben kötelező a maszk használata, és a szülők is csak maszkban léphetnek be az intézménybe.

    A Juhász Gyulában is kell maszkot hordani, ha nem is mindenhol. Fotó: Török János

    Az oltásról

    Mindenkinek ajánlja a vé­­dőoltást Závogyi Zsuzsanna. A csongrádi háziorvos erről a helyi tévé egészségügyi ma­­gazinjában beszélt. Azt is el­mondta, hogy a harmadik oltás felvételét is javasolja. Szerinte az különösen a 60 évnél idősebbeknek, az egészségügyben dolgozóknak és a rosszabb egészségi állapotúaknak ajánlott. A beszélgetésből az is kiderült, hogy Csongrádon tízből három-négy ember kéri a harmadik oltást. A háziorvos szerint nem lehet kizárni, hogy további oltásokat is fel kell majd venni, főleg ha a koronavírus újabb mutációi jelennek meg.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában