Bokrétaünnepet tartottak

2021.11.09. 15:49

2022-ben adják át a szegedi gyermekpszichiátria új részlegét – Galéria

Bokrétaünnepet tartottak a Korányi Fasor 14-15. szám alatt, ugyanis elérte legmagasabb pontját az itt épülő gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg. Magyarország legnagyobb ilyen klinikai szárnya épül most meg Szegeden, amelyre sajnos szükség van, mert egyre növekszik a betegszám

Kiss Anna

Bokréta jelzi, hogy jól halad az építkezés a klinikaparkban, ahol az ország legnagyobb pszichiátriai tömbjét építik meg. Fotó: Frank Yvette

Összesen 2,2 milliárd forintos támogatásból építi meg a Szegedi Tudományegyetem a SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részlegét a Korányi fasor 14-15. szám alatt. 2500 négyzetméteren, 5 szinten jön létre az új szárny, így a jelenlegi 225 ágyas ellátás 263 ágyasra bővül, ebből 2 emelt biztonságú kórterembe kerül. Kedden bokrétaünnepet tartottak az épülő szárnynál, mert az elérte a legmagasabb pontját.

Az eseményen Fendler Judit, az egyetem kancellárja hangsúlyozta, a teljes dél-alföldi régiót szolgálja ki a szegedi gyermekgyógyászati ellátás, így a gyermekpszichiátria is, amely jelenleg ugyanabban az épületben működik, amelyet az 1920-as években Klebelsberg Kuno megálmodott. Azt mondta, most hiánypótló fejlesztés valósul meg, amely a teljes régió számára meghatározó, a részleget jövőre adják majd át.

Leszögezte, soha annyi darut nem láthattunk a klinikaparkban, mint most, hiszen a 2018-ban elindított beruházások most kezdenek látványossá válni. Példaként említette a tavaly átadott fül-orr-gégészeti tömböt, a most épülő pszichiátriai részleget, az infektológiai klinika létrehozását, de beszélt arról is, hogy a közbeszerzési eljárás lezártával elkezdődik a Gyermekklinika sürgősségi ellátási tömbjének építése, valamint a 3-4 éve tervezett Fejközpont kialakítása is.

A most épülő Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részlegben létrejön egy nappali terápiás ellátást biztosító és egy ambuláns ellátást biztosító emelet, valamint egy olyan tér is, amely a modern nemzetközi standardoknak megfelelően egyaránt gyermek- és szülőbarát.

Bereczki Csaba, a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója arról beszélt, hogy 8 évvel ezelőtt kezdtek el azon gondolkozni, hogy a jelenleg méltatlan helyen lévő gyermekpszichiátriai részleget hogyan tudnák 21. századivá tenni, amely megfelelően szolgálná a gyermekkori mentális problémák diagnosztikáját és terápiáját.

Hangsúlyozta, a koronavírus miatt bezártság a lelket is megterheli, a gyermekeknél evészavart, mentális problémákat okoz, amelyeket a pszichiátrián tudnak kezelni. Jelezte, Magyarország legnagyobb gyermek- és ifjúságpszichiátriai tömbje épül most meg Szegeden, amelyre sajnos szükség van, mert egyre nő a betegszám, és egyre nő az igény arra is, hogy a fiatal betegek a családtagjaikkal együtt tudjanak gyógyulni, ugyanis a gyerekeket és a családjukat együtt kell kezelni, de ez a jelenlegi épületben nem biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában