Mi lesz veled nyugat?

2021.11.15. 20:35

Az antiszemitizmus és a migráció kapcsolata napjainkban

A Mathias Corvinus Collegium hétfői könyvbemutatóján Veszprémy László Bernát: Migráció és antiszemitizmus Nyugaton című kötetével ismerkedtek meg az érdeklődők. Az aktuális témát feldolgozó beszélgetésen a zsidókat ért atrocitásokról, a migrációs válságról és egy lehetséges polgárháborúról beszélgettek a résztvevők.

Varga Lilla

Szeged, 20211115. Migráció és antiszemitizmus Nyugaton címû könyv bemutatója a Mathias Corvinus Collegium-ban. Képen: Veszprémy László Bernát a könyv szerzõje. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– Az előadás központi kérdése az volt, ha az antiszemitizmus Nyugat-Európában tovább erősödik, nő az atrocitások száma, akkor mi lesz a megoldás a zsidóság számára – emelte ki Asztalos Kata, a szegedi MCC képviselet-vezetője. Hozzátette, hogy a könyv az MCC Press kiadásában jelent meg. A kiadványok abban segítenek, hogy egy-egy aktuális témát több szempontból, jelentős kutatásokra és objektív adatokra építve lehessen megítélni. Veszprémy László Bernát holokauszt-kutató, valamint a Corvinák főszerkesztője arra kereste többek között a választ, hogy valóban antiszemiták-e a muszlim bevándorlók, nőtt-e az antiszemitizmus Európában a 2015-ös migrációs válságot követően.

– A Hollandiában tapasztalt megdöbbentő élményeim hatására kezdtem kutatni a témát. Egész más zajlik Nyugat-Európában, mint amiket az újságokban lehet olvasni. Nem általánosítok abban a tekintetben, hogy minden egyes muszlim ember antiszemita lenne. Megfigyelhető, hogy az idei gázai konfliktus miatt jelentősen megnövekedett a zsidókat ért támadások száma – tette hozzá a szerző. Kérdésként felmerült, hogy a médiában mennyire hallgatják el, vagy teszik közzé a zsidóságot ért támadásokat.

Veszprémy László Bernát új könyve kényes kérdéseket feszeget. Fotó: Frank Yvette

– Nagy a szakadék a jobb-, illetve a baloldali médiumok közlései között. Azt láthatjuk, hogy inkább a jobboldali sajtó számol be az atrocitásokról. Ha bevándorlók követik el a támadásokat, akkor jobban illeszkednek a migrációval szembeni narratívával – fogalmazott.

– A polgárháború ezzel kapcsolatban nagyon kényes kérdés. Személy szerint nem vagyok derűlátó, kialakult egy pingpong effektus. Ha a világ egyik oldalán támadás történik, akkor más országból jön rá egy „válasz” támadás, és így tovább – közölte. Mint fogalmazott, polgárháborús helyzet halvány előjeleit lehet látni Nyugat-Európában. Radikális változásra lenne szükség ahhoz, hogy mindez elkerülhető legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában