Hódmezővásárhely

2021.11.03. 20:42

Egy gondozásmentes sétányt álmodtak meg

Csekély ráfordítással és karbantartással fenntartható sétányt álmodott a vásárhelyi Rotary Klub a kőfal mentén. A munkához már hozzákezdtek.

T. Sz.

Sétány a kőfal mentén. Fotó: Hódmezővásárhelyi Rotary Klub

Sokak önkéntes vállalásával alakít ki sétányt a vásárhelyi kőfal Szőnyi és Szentkirályi utca közötti részén a Hódmezővásárhelyi Rotary Klub. Antalóczy Tibor, a szervezet jelenlegi elnöke lapunknak elmondta: magánszemélyek és részben helyi vállalkozások álltak ötletük mellé, anyagilag is támogatták a kivitelezést, volt, aki a földmunkát vállalta díjazás nélkül. De az ötletgazda vásárhelyi szervezet is hozzátett saját erőforrásaiból.

Sétány a kőfal mentén. Fotó: Hódmezővásárhelyi Rotary Klub

A város pedig egy kiszögellésben kialakított pihenő térköveivel segített. A betömörített, mulccsal borított sétány elméletileg minimális karbantartással rendben tartható, a zöldfelületet szintén ehhez alakították: főként fákat, cserjéket ültettek. A munkálatok kezdetén egy hajdani sétány szegőköveit és esetleges nyomvonalát is megtalálták.

Sétány a kőfal mentén. Fotó: Hódmezővásárhelyi Rotary Klub

A bő fél éve megkezdett projektet az előző elnök, Sebők-Papp Imre álmodta meg. Eredetileg egészen a Tájházig tervezték a gondozásmentes, vagy csekély ráfordítással fenntartható sétányt, ám a várható magas költségek miatt egyelőre egy rövidebb szakaszt vállaltak be. Természetesen nem mondtak le a majdani bővítésről sem. További szponzorok bevonásával szeretnének padokat is, az úgymond örökbe fogadható ülőhelyeken megemlékeznének a felajánlóról.

Helyreállítanák a közvilágítást is, hiszen egy korábbi felújítás nyomaként használatlanul ugyan, de ma is ott állnak a lámpatestek. Azokat a tervek szerint – illeszkedve a fenntarthatóság filozófiá­jához – napelemmel működtetnék. Antalóczy Tibor elmondta még: a növények gondozásához szükséges vizet szeretnék kútból nyerni, így annak kialakításához is megkérték a szükséges engedélyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában